Foto: AFP/Scanpix
Tiesa Turcijā ceturtdien 24 bijušajām augsta ranga militārpersonām piesprieda mūža ieslodzījumu vienā no plašākajām prāvām saistībā ar 2016.gada valsts apvērsuma mēģinājumu, vēsta valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Prāva tiesā Ankaras Sinkanas cietumā notiek pret 224 apsūdzētajiem. Tā sākās 2017.gadā. 2581 lappusi garajā apsūdzības rakstā iekļautas apsūdzības cita starpā par konstitūcijas pārkāpšanu, mēģinājumu gāzt valdību un 251 pilsoņa nogalināšanu, liecina "Anadolu" rīcībā esošā informācija.

Ar mūža ieslodzījumu notiesāto vidū ir bijušais Turcijas Gaisa spēku komandieris Akins Eztirks, kurš apsūdzēts par "Miera mājās padomes" vadīšanu. Šī grupa tiek vainota par karavīru koordinēšanu pučam. Viņš ir otrs galvenais aizdomās turētais aiz trimdā ASV dzīvojošā islāma sludinātāja Fetullas Gilena.

No apsūdzētajiem 176 ir apcietināti, 35 tiek tiesāti aizmuguriski, bet 13 bēguļo, vēstīja "Anadolu". 13 par bēguļojošajiem uzskatīto apsūdzēto tiesāšana turpināsies atsevišķi. Pie tiesas nama bija pastiprināti drošības pasākumi, gaisā lidoja bezpilota lidaparāti.

Kopš nāvessoda atcelšanas 2002. gadā lielākais sods Turcijā ir vairāki mūža ieslodzījumi, jo tiem nav iespējama pirmstermiņa atbrīvošana. Prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana režīms 2016. gada 15. jūlija neveiksmīgā apvērsuma mēģinājumā vaino Gilenu, kurš šīs apsūdzības noraida.

Saskaņā ar Erdogana aprīlī sniegto informāciju 20 226 cilvēki ir notiesāti par saistību ar puču, bet vairāk nekā 31 tūkstotis cilvēku atlaisti no darba policijā, 15 tūkstoši - no armijas un 4000 no tiesu sistēmas. 2016. gada 15. jūlija apvērsuma mēģinājumā Turcijā gāja bojā 251 cilvēks, bet vairāk nekā 2000 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!