Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas varasiestādes otrdien aizturējušas vairākus ārstus, Turcijas Mediķu apvienības locekļus, kas parakstījuši pagājušajā nedēļā publiskotu paziņojumu, kurā nosodīts karš.

Ziņu aģentūra "Dogan" vēsta, ka aizturēti vai drīzumā tiks aizturēti 11 ārsti, un laikraksts "Cumhuriyet" ziņo, ka policija pirms rītausmas veikusi kratīšanas vairāku mediķu mājās.

"Turcijas valdībai vajadzētu aizstāvēt Turcijas Mediķu apvienību pret vardarbības draudiem. Tā vietā viņu šorīt aizturēja ārstus (..), balstoties uz nepatiesām apsūdzībām "terorisma propagandā"," paziņoja starptautiskās cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Amnesty International" pārstāvis.

Mediķu apvienība, kurā sastāv lielākā daļa Turcijas ārstu, kopš minētā paziņojuma publiskošanas saskārusies ar dažādiem draudiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēdējās dienās vairākkārt nosodījis Mediķu apvienību, nsaucot tās valdi par "teroristu mīlētājiem", muļķiem un imperiālisma atbalstītājiem.

Turcijas lielākās opozīcijas partijas Republikāniskās Tautas partijas (CHP) deputāts un mediķis Ali Šekers nosodījis ārstu aizturēšanu, salīdzinot to ar 1980. gadā notikušo militāro apvērsumu, kad mediķiem draudēja aizturēšana.

"Fašisms atkal uzbrūk valstij," tviterī atzinis Šekers.

Turcija šomēnes sāka Sīrijā operāciju pret kurdu kaujinieku grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Operācijas mērķis ir padzīt kurdu kaujiniekus no Afrīnas reģiona, kas atrodas netālu no Turcijas robežas.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei.

ASV sadarbojas ar YPG un to atbalsta Sīrijas austrumos, kur kurdu kaujinieki veido pamatu vietējiem spēkiem, kas padzina teroristisko grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") no tā "galvaspilsētas" Rakas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!