Foto: Shutterstock
Turcijas tiesa sestdien par saistību ar pagājušajā mēnesī notikušo apvērsuma mēģinājumu apcietinājusi trīs bijušos diplomātus, ieskaitot eksprezidenta Abdullas Gila padomnieku.

Ankaras tiesa lika apcietināt Girdžanu Baliku, Ali Findiku un Tundžaju Babali līdz viņi tiks tiesāti par iespējamo saikni ar ASV dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, kuru Ankara apsūdz par jūlijā notikušo apvērsuma mēģinājumu.

Baliks ir prominenta figūra un bija iepriekšējā prezidenta Gila galvenais padomnieks ārlietās. Babali bijis vēstnieks Kanādā, bet Findiks - Kostarikā.

Jau vēstīts, ka 15. un 16. jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Pēc neveiksmīgā puča Turcijas armijā un valsts iestādēs tika sāktas "tīrīšanas", kas vēl arvien turpinās. No amatiem atstādināti teju 70 000 civildienesta darbinieku, no kuriem vairāk nekā puse strādā izglītības jomā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka "tīrīšanas" nepieciešamas, lai izskaustu Gilena vīrusu no valsts institūcijām, bet kritiķi pauduši bažas, ka tās jau sen pārvērtušās raganu medībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!