Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas varasiestādes aizturējušas 311 cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par "teroristu propagandas" izplatīšanu par Turcijas ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā, pirmdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Aizdomās turamie aizturēti vairāku dienu laikā kopš 20. janvāra, kad Turcijas armija sāka Sīrijā operāciju pret kurdu kaujinieku grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Operācijas mērķis ir padzīt kurdu kaujiniekus no Afrīnas reģiona, kas atrodas netālu no Turcijas robežas.

Turcijas Aizsardzības ministrija neatklāja sīkāku informāciju par apstākļiem, kādos aizdomās turamie aizturēti, taču policija veikusi reidus visā valstī. Cilvēktiesību aizstāvju organizācijas tikmēr turpina paust bažas par vārda brīvības ierobežojumiem Turcijā. Organizācija "Human Rights Watch" pagājušajā nedēļā kritizēja Ankaru par neiecietību pret kritiku. Aizdomās par teroristu propagandas izplatīšanu aizturēti arī vairāki žurnālisti, tostarp rakstniece un aktīviste Nurkana Bajsala, bet viņa trešdien tika atbrīvota.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans aicinājis tautu būt vienotai savā atbalstā armijas operācijai Sīrijā un brīdinājis, ka tie, kuri protestēs, samaksās dārgu cenu. Tikmēr prezidenta preses pārstāvis aicinājis sabiedrību un medijus neizplatīt viltus ziņas, sagrozītu informāciju un baumas.

Varasiestādes apgalvo, ka notiekot tīša dezinformēšana, sevišķi sociālajos medijos, tostarp tiek publicēti attēli, kas pārveidoti vai paņemti no citiem konfliktiem un uzdoti par kadriem no pašreizējās militārās operācijas.

Turcijā aizturētas arī kurdu Tautas demokrātiskās partijas (HDP) vietējās amatpersonas, jo HDP armijas operāciju uzskata par iebrukumu. HDP "aicina starptautisko sabiedrību nekavējoties rīkoties, lai to apturētu," teikts partijas pirmdien publiskotajā vēstulē, kas adresēta ANO un Eiropas Savienībai (ES).

Kāda HDP amatpersona ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka kopš militārās operācija sākuma uz aizdomu pamata par teroristu propagandas izplatīšanu un kūdīšanu uz naidu aizturēti 209 partijas biedri. Turcijas valdība uzskata HDP par PKK politisko aizsegu, ko partija kategoriski noliedz.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei. ASV sadarbojas ar YPG un to atbalsta Sīrijas austrumos, kur kurdu kaujinieki veido pamatu vietējiem spēkiem, kuri padzina džihādistu grupējumu "Daesh" no tā galvaspilsētas Rakas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!