Foto: AFP/Scanpix

Turcija sestdienas vakarā paziņoja, ka "turpinās" izvest savu karaspēku no Irākas ziemeļiem, pēc ASV prezidenta Baraka Obamas aicinājuma Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam izvest karaspēku, lai mazinātu tā ievešanas dēļ radušos saspīlējumu attiecībās ar Bagdādi.

"Ņemot vērā jutīgumu Irākas pusē ... Turcija turpinās tās jau sākto procesu savu karavīru izvešanai, kuri ir stacionēti Mosulas provincē," paziņoja Turcijas Ārlietu ministrija.

Irākas valdība šonedēļ pieprasīja Turcijas karaspēka "pilnīgu izvešanu" no savas teritorijas pēc tam, kad Turcija dislocēja karavīrus un tankus militārā nometnē pie Mosulas pilsētas.

Bagdāde nosauca šo dislocēšanu par nelikumīgu iebrukumu, bet Ankara paziņoja, ka tās mērķis ir aizsargāt Turcijas militāros instruktorus, kuri sadarbojas ar Irākas spēkiem cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Obama piektdien telefonsarunā ar Erdoanu aicināja spert soļus "saspīlējuma ar Irāku mazināšanai, tostarp turpinot izvest Turcijas militāros spēkus". Viņš arī aicināja Turciju "respektēt Irākas suverenitāti un teritoriālo integritāti".

Turcijas augsta ranga amatpersona pagājušonedēļ paziņoja, ka 150 līdz 300 karavīru un 20 tanku tika dislocēti, lai aizsargātu Turcijas militāros instruktorus Bašikas nometnē pie Mosulas.

Turcija pirmdien sāka karaspēka daļēju izvešanu no šī rajona.

Turcijas Ārlietu ministrija savā paziņojumā sestdienas vakarā pavēstīja, ka ir bijis "komunikācijas trūkums" ar Bagdādi šajā jautājumā, bet Ankara "turpinās koordināciju ar Irākas valdību par savu militāro ieguldījumu Irākā cīņā pret "Daesh" ("Islāma valsti")".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!