Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu trešdien pieļāva iespēju, ka Ankara varētu aizliegt ASV izmantot divas stratēģiski svarīgas aviobāzes, atmaksājot par iespējamām ASV sankcijām, vēsta aģentūra "Anadolu".

Viņa komentāri izskanējuši saistībā ar ASV likumdevēju izskatāmo militāro tēriņu likumprojektu, kas ietver arī aicinājumu noteikt sankcijas Turcijai par Krievijas zenītraķešu sistēmu S-400 iegādi un izvietošanu.

"Ja tiks pieņemts lēmums noteikt sankcijas Turcijai, dienaskārtībā var izvirzīt Indžirlikas un Kiredžikas aviobāzes," paziņoja Čavušolu. "Kongresam ir jāsaprot, ka ar sankcijām nekur nevar nokļūt." Indžirlikas aviobāze Turcijas dienvidos ir galvenā ASV bāze operācijām Tuvajos Austrumos, bet Kiredžikas aviobāze valsts austrumos ir svarīga NATO bāze. Turcija novembra beigās sāka S-400 izmēģināšanu, neraugoties uz ASV draudiem, ka šī soļa dēļ var tikt ieviestas sankcijas.

Tas, ka Turcijas iegādājusies šo Krievijas bruņojumu, īpaši saasināja attiecības ar ASV, jo pastāv risks, ka tiks nopludināta sensitīva tehniskā informācija, ja S-400 tiks lietota līdzās Rietumu sistēmām, piemēram, jaunajiem iznīcinātājiem F-35.

Turcija bija pasūtījusi 100 iznīcinātājus F-35 un tās aizsardzības industrija bija daļa no jauno iznīcinātāju piegāžu ķēdes, līdz tā jūlijā tika no programmas izslēgta, kad bija pabeigta Ankaras vienošanās ar Maskavu par S-400 iegādi.

Līdz šim ASV nav izrādījušas nekādu entuziasmu attiecībā uz draudiem noteikt Turcijai sankcijas S-400 iegādes dēļ, amatpersonām norādot, ka sankcijas var arī netikt ieviestas, ja sistēma S-400 netiks aktivizēta. Tiesa gan, Turcija šādu variantu noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!