Turcija trešdien paziņoja, ka ir gatava dialogam ar Irākas ziemeļu reģiona kurdu līderiem, ja tie vērsīsies pret viņu autonomijā dzīvojošajiem Turcijas kurdu nemierniekiem.
"Protams, mums ir jāredz pozitīvi signāli, lai spertu soļus dialoga virzienā, un ar pozitīviem signāliem mēs saprotam nopietnus soļus pret teroristisko Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK)," paziņoja Turcijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Levents Bilmans. "Citādi nav jēgas risināt dialogu, lai tikai tāds būtu."

PKK cīnās par neatkarīgas Kurdistānas izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā kopš 1984.gada, un Ankaras valdība vaino PKK kaujiniekus 30 000 konflikta laikā bojā gājušo cilvēku nāvē.

Turcija apgalvo, ka tūkstošiem nemiernieku atraduši patvērumu Irākas ziemeļos, kur viņi var iegūt ieročus un sprāgstvielas uzbrukumiem pāri robežai objektiem Turcijā.

Turcijas līderi jau ilgstoši izdara spiedienu uz Irāku un ASV, lai tās veiktu triecienu pa PKK nometnēm kalnainajā Irākas ziemeļu daļā, un pat piedraudējuši īstenot operācijas Irākas ziemeļos, ja tās nerīkosies.

Tomēr trešdien Turcija pavēstīja, ka tai pašlaik nav nodomu nosūtīt uz Irākas ziemeļiem karaspēku kurdu nemiernieku apspiešanai, taču šāda iespēja nākotnē pastāv.

Atbildot uz jautājumu, vai Ārlietu ministrija gatavo dokumentus šādam solim, Bilmans preses konferencē pavēstīja: "Pašlaik nenotiek darbs pie šādas atļaujas izdošanas, taču Turcija ir gatava jebkam jebkurā laikā."

Turcijas mediji aktīvi diskutē, ka masveidīgā Turcijas karavīru un bruņutehnikas koncentrēšana pie Irākas robežas varētu liecināt par iespējamu uzbrukumu PKK nemierniekiem Irākā, taču armija apgalvo, ka tā ir parasta sezonālā operācija, lai apkarotu kurdu kaujiniekus valsts teritorijā un neļautu tiem iekļūt valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!