Foto: EPA/Scanpix/LETA
Turcija pieprasījusi, lai Vācija aiztur un izdod tai Sīrijas kurdu līderi Salehu Muslimu, kurš pagājušajā mēnesī tika īslaicīgi aizturēts Čehijā.

Muslims sestdien, 3. martā, Berlīnē piedalījās kurdu atbalsta demonstrācijā, kuras dalībnieki protestēja pret Turcijas militāro operāciju Afrīnā.

67 gadus vecais Muslims 24. februārī tika aizturēts Prāgā, pamatojoties uz Interpola izdoto "sarkano brīdinājumu", kas izsniegts pēc Turcijas pieprasījuma, taču Čehijas tiesa nolēma viņu atbrīvot.

Reaģējot uz Čehijas tiesas lēmumu, Turcija apsūdzēja Čehijas tiesu iestādes terorisma atbalstīšanā un brīdināja, ka tas kaitēs abu valstu attiecībām.

67 gadus vecais Muslims ir Sīrijas kurdu lielākās politiskās organizācijas Demokrātiskās savienības partijas (PYD) bijušais līderis. Partija un tās militārais spārns – Tautas aizsardzības vienības (YPG) -, kuru atbalsta ASV, kontrolē teritorijas Sīrijas ziemeļos.

Ankara PYD uzskata par teroristisku organizāciju, kas saistīta ar Turcijas kurdu separātistu bruņoto grupējumu Kurdistānas strādnieku partija (PKK). PKK gan Turcija, gan ASV un Eiropas Savienība (ES) uzskata par teroristisku organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!