Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu piektdien izveidoja pagaidu valdību, kurā pirmo reizi valsts vēsturē ir pārstāvēti arī kurdus atbalstošas partijas pārstāvji.

Valdībā būs pārstāvēti prokurdiskās Tautas demokrātiskās partijas (HDP) parlamenta deputāti Mislims Doans un Ali Hajdars Kondža. Kondža būs Eiropas Savienības lietu ministrs, bet Doans - attīstības ministrs, paziņoja Davutolu.

Valdību ir apstiprinājis arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

Republikāņu tautas partija (CHP) un Nacionālistu kustības partija (MHP) atteicās piedalīties pagaidu valdības veidošanā, tādēļ Davutolu bija jāvēršas pie HDP.

Valdībā lielākoties ir pārstāvēti valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) ministri, kā arī pie partijām nepiederošas personas.

Jau vēstīts, ka Turcijā 1.novembrī tiks rīkotas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas pēc tam, kad nav izdevies izveidot koalīcijas valdību.

Līdz šim partijas Turcijā vienmēr ir spējušas vienoties par koalīcijas valdības izveidošanu, un pirmstermiņa vēlēšanas nekad nav rīkotas.
Daži analītiķi pieļauj, ka Erdoans vēlējās atkārtotu vēlēšanu rīkošanu, lai AKP varētu atgūt absolūto vairākumu parlamentā, kas viņam ļautu īstenot sapni par prezidentālas sistēmas izveidi Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!