Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcija paziņojusi, ka plāno paplašināt gāzes izpētes darbus strīdīgajā teritorijā Vidusjūras austrumos, neskatoties uz Eiropas Savienības (ES) aicinājumiem kliedēt krīzi.

Turcijas karaflote paziņoja, ka urbšanas kuģis "Yavuz", kurš dažus pēdējos mēnešus atrodas pie Kipras krastiem, no 18. augusta līdz 15. septembrim veiks izpētes darbus pie salas dienvidrietumu krastiem.

NATO dalībvalstu Grieķijas un Turcijas starpā pastāv domstarpības par tiesībām veikt urbšanas darbus Vidusjūras austrumu daļā.

Turcija uzskata, ka jūras robežas komerciālai izpētei būtu jānosaka vienlīdzīgi, par izejas punktu ņemot Grieķijas un Turcijas kontinentālās daļas, neietverot Grieķijas salas.

Atēnas savukārt norāda, ka Turcijas nostāja pārkāpj starptautiskās tiesības.

Ankara pirmdien atsāka izpētes darbus Vidusjūras austrumos, neskatoties uz Grieķijas un Ēģiptes vienošanos par ekskluzīvas ekonomiskās zonas izveidošanu reģionā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans šonedēļ pavēstīja, ka Vācijas kanclere Angela Merkele un viņš vienojušies, ka viņu padomniekiem vajadzētu noorganizēt sarunas laikā no 23. augusta līdz 28. augustam, lai mazinātu spriedzi.

Erdogans pauda cerību, ka Merkelei izdosies pārliecināt arī Grieķijas premjeru.

Merkele jūlijā noorganizēja sarunas starp Ankaru un Atēnām, pārliecinot Turciju uz laiku apturēt urbšanas un izpētes darbus Vidusjūras austrumos.

Taču pēc Grieķijas un Ēģiptes vienošanās Ankara šonedēļ atsaka izpētes darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!