Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas spēki ir sagūstījuši bojāgājušā džihādistu grupējuma "Daesh" līdera Abu Bakra al Bagdadi sievu, trešdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

Erdogans nepieminēja, kad un kur šī sagūstīšana notikusi, bet augsta ranga Turcijas amatpersona trešdienas vakarā pavēstīja, ka Bagdadi sieva tika aizturēta jau 2018.gada 2.jūnijā Turcijas Hatajas provincē, kas robežojas ar Sīriju.

Viņa bija 11 cilvēku grupā, kas tika aizturēti aizdomās par saistību ar "Daesh". Šajā grupā bija viens vīrietis, četras sievietes un seši bērni, un viena no šīm sievietēm vēlāk tika identificēta kā Bagdadi pirmā sieva Asma Favzi Muhammada al Kubaisi.

Cita aizturētā no šīs grupas, kas sevi nosauca par Leilu Džabīru, pēc DNS testa tika identificēta kā Bagdadi meita, sacīja amatpersona, atsaucoties uz policijas ziņojumu. Bagdadi DNS paraugu bija sagādājusi Irākas valdība. Hatajas provincē aizturētā grupa pašlaik atrodas kādā izraidīšanas centrā Turcijas teritorijā.

Abu Bakrs al Bagdadi, kurš 2014.gadā tika pasludināts par "Daesh" kalifu, 26.oktobrī gāja bojā ASV īpašo uzdevumu vienības operācijā Sīrijas ziemeļrietumos Idlibas provinces Barišas pilsētā. Erdogans, kritizējot ASV par "ļoti spēcīgas kampaņas" sarīkošanu pēc Bagdadi nāves, savā runā Ankarā sacīja: "Mēs sagūstījām viņa sievu. Bet mēs ar to nelielījāmies. Es par to pirmoreiz paziņoju šodien."

Turcijas amatpersona nepaskaidroja, kāpēc informācija par Bagdadi sievas sagūstīšanu netika izpausta agrāk. "Mēs diezgan ātri atklājām viņas īsto identitāti," viņš sacīja. "Viņa toreiz labprātīgi sniedza daudz informācijas par Bagdadi un "Islāma valsts" iekšējām lietām," un tas noveda pie vairāku cilvēku aizturēšanas, sacīja amatpersona.

Turcija otrdien paziņoja, ka tās spēki Sīrijas ziemeļrietumos sagūstījuši Bagdadi vecāko māsu Rasmiju Avadu. Avada tika sagūstīta pirmdienas vakarā veiktā iebrukumā treilerī, kur viņa dzīvoja kopā ar savu ģimeni pie Azazas pilsētas Alepo provincē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!