Foto: AP/Scanpix

Turcija sākusi būvēt divus centrus imigrantiem no Sīrijas un citām valstīm, kurus gatavojas pirmdien sākt sūtīt no Grieķijas atpakaļ uz Turciju, kā to paredz ar Eiropas Savienību (ES) noslēgtā vienošanās, sestdien ziņo vietējie mediji un amatpersonas.

Sākts būvēt centru Egejas jūras tūristu kūrortā Češmē, kuram iepretim atrodas Grieķijas sala Hija, kurā masveidā cenšas nokļūt imigranti. Centrā būs teltis, kurās imigrantiem tiks noņemti pirkstu nospiedumi un viņi tiks reģistrēti.

Tiek arī veidots centrs Egejas jūras piekrastes pilsētā Dikili, kas atrodas iepretim Lesbas salai.

Kā norādījušas Turcijas amatpersonas, šie centri nav bēgļu nometnes, bet apstrādes punkti, no kuriem imigranti iespējami ātri tiks nosūtīti uz citām vietām.

Turcijas piekrastes kūrortos valda bažas, ka pēkšņs imigrantu pieplūdums var izraisīt vietējo iedzīvotāju pretreakciju un aizbiedēt tūristus.

Neraugoties uz kritiķu pārmetumiem, ES gatavojas pirmdien sākt nelegālo imigrantu sūtīšanu atpakaļ uz Turciju, piektdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) preses sekretāre, norādot, ka līdz pirmdienai būs sakārtoti visi juridiskie jautājumi.

EK pārbauda izskanējušos apgalvojumus, it kā Turcija sūtot Sīrijas bēgļus atpakaļ uz Sīriju, viņa piebilda. Šis jautājums tiek apskatīts sarunās ar Ankaru.

Princips, ka imigrantus nedrīkst nosūtīt atpakaļ uz valstīm, kur viņi pakļauti riskam, ES ir "sarkanā līnija", sacīja amatpersona.

EK arī dara visu nepieciešamo, lai nelegālajiem imigrantiem Grieķijā radītu pienācīgus apstākļus, viņa uzsvēra, atzīstot, ka "paies zināms laiks, līdz tas materializēsies".

"Mēs apzināmies, ka pastāv spriedze, ka ir kapacitātes problēmas. Tieši tāpēc mēs esam tur, lai palīdzētu Grieķijas varasiestādēm tikt galā ar situāciju," sacīja cita EK pārstāve sakariem ar presi.

ANO bēgļu aģentūras (UNHCR) preses sekretāre Melisa Fleminga piektdien norādīja, ka, pirms ES ir sākusi nelegālo imigrantu nosūtīšanu atpakaļ uz Turciju, viņu tiesības ir jāatzīst Grieķijā un Turcijā.

Situācija nelegālo imigrantu uzņemšanas centros Grieķijas salās pasliktinās, centri ir pārpildīti, trūkst pārtikas un dzīvesvietu, viņa norādīja.

Situācija uz Grieķijas-Maķedonijas robežas, kā arī Pirejas ostā, netālu no Atēnām, ir "nomācoša", sacīja Fleminga, brīdinot, ka "panikas un savainojumu risks šajos objektos pašreizējos apstākļos ir reāls".

Viņa arī mudināja Ankaru bez kavēšanās pieņemt noteikumus, lai nelegālajiem imigrantiem, kas Turcijā tiks nogādāti no Grieķijas atbilstoši Ankaras līgumam ar ES, nodrošinātu aizsardzības statusu.

Atbilstoši līgumam, kas noslēgts ES un Turcijas starpā, Ankara apņēmusies uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas nekvalificējas bēgļu statusam. Par katru Turcijas atpakaļ uzņemto nelegālo imigrantu ES solījusi uzņemt vienu imigrantu no Turcijas bēgļu nometnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!