Foto: AP/Scanpix

Turcija otrdien sākusi sagatavošanas darbus savas pirmās kodolspēkstacijas būvei, pret ko asi iebilduši vides aizstāvji.

Spēkstaciju Vidusjūras krastā saskaņā ar 2010.gadā parakstītu vienošanos cels un pārvaldīs Krievijas atomenerģētikas uzņēmums "Rosatom". Projekta vērtība rēķināma 22 miljardos dolāru (20,8 miljardos eiro).

Ankara cer, ka Akuju atomelektrostacija (AES) Mersinas provincē, pirmā no trim iecerētajām, samazinās Turcijas nepieciešamību pēc importētās elektroenerģijas. Tajā iecerēts uzcelt kopumā četrus reaktorus, katru ar 1200 megavatu jaudu.

Otrdien sākti hidrotehniskās infrastruktūras sagatavošanas darbi, bet pirmā reaktora pamatakmeni paredzēts ielikt 2016.gadā. Krievijas mediji vēsta, ka tas varētu notikt abu valstu prezidentu klātbūtnē. Būvdarbus domāts pabeigt līdz 2020.gadam.

Kā ceremonijā izteicies Turcijas enerģētikas un dabas resursu ministrs Taners Jildizs, ja šī spēkstacija būtu uzcelta pirms desmit gadiem, Turcija būtu ietaupījusi 14 miljardus dolāru, ko tai šai laikā nācies maksāt par dabasgāzes importu.

"Bez kodolenerģijas valsts nespēj attīstīties," ministra teikto citē ziņu aģentūra "Anadolu".

Svinīgajā ceremonijā piedalījās arī "Rosatom" vadītājs Sergejs Kirijenko, uzsverot, ka šis projekts Krieviju un Turciju saistīs vismaz uz simts gadiem.

Jildizs savukārt centies kliedēt vietējo ļaužu bažas, ka kodolspēkstacija mazinās tūristu interesi par šo reģionu, solot, ka vides aizsardzībai celtniecības gaitā tiks pievērsta īpaša uzmanība.

Pēc ministra teiktā, spēkstacija tiks būvēta saskaņā ar visaugstākajiem drošības standartiem un spēs izturēt pat deviņas balles stipru zemestrīci.

Tomēr pret atomelektrostacijas būvi protestēja Turcijas vides aizstāvji, bloķējot būvlaukuma vārtus. Daļa demonstrantu turēja plakātus, kuros brīdināja no 2011.gadā notikušās Japānas Fukušimas AES traģēdijas atkārtošanās. Bažas paustas arī par to, ka AES būvei izraudzīta vieta ar lielu ekoloģisko vērtību.

Policija laida darbā ūdensmetējus, lai protestētājus izklīdinātu.

Vides aktīvistu protesta akcijas šai dienā notika arī Stambulā un Ankarā.

Vides aizsardzības organizācija "Greenpeace" uzskata, ka Turcija nav gatava kodolreaktoru būvei, norādot arī uz trūkumiem tās likumdošanā.

Tikmēr Turcijas varasiestādes izvērsušas plašu reklāmas kampaņu, lai noskaņotu sabiedrisko domu par labu šim projektam. Televīzijas un vides reklāmās tiek rādīti dzīvespriecīgi bērni idilliskā ainavā ar kodolspēkstaciju fonā un tekstu "Akuju: jauna enerģija spēcīgai Turcijai".

Paredzēts, ka vēl vienu kodolspēkstaciju Sinopas pilsētā pie Melnās jūras Turcijai būvēs Francijas un Japānas konsorcijs, bet trešajai AES vieta vēl nav izraudzīta.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!