Foto: AFP/Scanpix

Turcija sākusi armijas un smago ieroču izvietošanu pie robežas ar Sīriju, kopš attiecību saasināšanās abu valstu starpā pēc tam, kad Sīrija pagājušajā nedēļā notrieca Turcijas kaujas lidmašīnu, atsaucoties uz vietējiem masu informācijas līdzekļiem, vēsta ārvalstu mediji.

Turcija pie robežas sākusi uzstādīt zenītraķešu iekārtas un izvietot artilēriju, vēsta raidsabiedrība BBC. Turcijas televīzija pārraidīja kadrus, kurā redzams, kā militārais konvojs transportē pretgaisa aizsardzības ieročus.

Pārvietotajās armijas daļās, kuras vienlaikus apkarošot arī kurdu seperātistus, ietilpst arī tanku un artilērijas vienības, par vietējo mediju ziņoto, vēsta aģentūra "RIA Novosti". Spēku pārvietošana uz pierobežas reģioniem notiek dienā, kad uz sēdi sanāk Turcijas Nacionālās drošības padome. Padome paredzējusi apspriest sankcijas, kāda piemērot pret Sīriju pēc Turcijas lidmašīnas notriekšanas.

Otrdien Turcijas premjerministrs Radžeps Tajips Erdagons paziņoja, ka Turcija pastiprinās savu robežu aizsardzību un ka katrs militārais objekts, kurš pietuvosies Turcijas robežai no Sīrijas, tiks uztverts kā draudi un militārs mērķis.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Turcija nedēļas nogalē paziņoja, ka Sīrijas piektdien virs Vidusjūras notriektais Turcijas iznīcinātājs tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā apmēram 15 minūtes pēc īslaicīgas iemaldīšanās Sīrijas gaisa telpā. Turcija uzsver, ka Sīrija notriekusi šo lidmašīnu bez brīdinājuma, turklāt lidmašīna nebija bruņota, lidoja mācību misijā un veica radarsistēmas testu.

Sīrija sestdien paziņoja, ka dienu iepriekš ir notriekusi šo lidmašīnu, jo tā ielidojusi Sīrijas gaisa telpā, turklāt lidojusi zemu, uzsverot, ka Sīrija īstenojusi savas suverēnās tiesības notriekt nezināmu lidmašīnu, kas neatļauti ielidojusi tās gaisa telpā. Sīrija nezināja, ka tā bija Turcijas lidmašīna, un neizjūt naidu pret Turciju, uzsvēra Sīrijas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!