Foto: AFP/Scanpix
Turcijas valdība samaksās kompensācijas gaisa spēku uzlidojumā nogalināto kurdu civiliedzīvotāju ģimenēm, bet oficiāli neatvainosies par šo uzlidojumu, pirmdienas vakarā paziņoja vicepremjers Bilents Arinčs.

"Kompensācijas tiks samaksātas dažu dienu laikā," bet "būtu ļoti negatīvi gaidīt oficiālu atvainošanos", Arinčs sacīja pēc valdības sēdes.

Viņš uzsvēra, ka kurdu civiliedzīvotāju nogalināšana nebija ar iepriekšēju nodomu, bet tiek izmeklēta iespējama gaisa spēku nolaidība.

Ceturtdienas naktī Turcijas gaisa spēki uzlidojumā valsts dienvidaustrumos pie Irākas robežas nogalināja 35 kurdu kontrabandistus, no kuriem vairākums bija jaunāki par 20 gadiem.

Uzlidojums notika pēc tam, kad izlūkošanas lidmašīna bija pamanījusi cilvēku grupas virzīšanos tumsas aizsegā uz abu valstu robežu rajonā, kur mēdz darboties kurdu separātistu partizāni.

Prokurdiskā Miera un demokrātijas partija (BDP) paziņoja, ka lidmašīnas bombardējušas kurdu civiliedzīvotājus, kas nelegāli ieveduši Turcijā no Ziemeļirākas cukuru un degvielu uz mūļiem un ēzeļiem.

"Nogalinātie pilsoņi ir civiliedzīvotāji, bet mums jāzina, ka šajā rajonā [armija] veic pārrobežas operācijas. Šajā rajonā ir intensīva teroristu darbība un teroristu grupējumi," sacīja Arinčs.

Viņš piebilda, ka armija bija saņēmusi ziņas par gandrīz 50 cilvēku grupas pārvietošanos, vedot mūļus, ar kuriem varēja tikt vesti ieroči. Uzlidojums notika pēc tam, kad šī grupa neapstājās, lai gan tika brīdināta ar signālraķetēm un artilēriju.

Turcijas kurdu separātistu grupējums " Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) piektdien aicināja kurdus uz sacelšanos pēc gaisa spēku uzlidojuma, kurā ceturtdienas rītā tika nogalināti 35 kurdu civiliedzīvotāji. PKK ar "sacelšanos" saprot gan plašu pilsonisku nepakļaušanos, gan sadursmes ar policiju.

Turcijas armija oktobrī sāka militāru operāciju Ziemeļirākā pēc PKK uzbrukuma, kurā tika nogalināti 24 Turcijas karavīri Čukurdžas pilsētā pie Irākas robežas. PKK partizāni parasti uzbrūk objektiem Turcijā no savām aizmugures bāzēm Ziemeļirākas Kurdistānā.

PKK 1984.gadā sāka cīņu pret Turcijas valsti, lai panāktu kurdiem pašnoteikšanās tiesības viņu apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumos. Šajā bruņotajā konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 45 tūkstoši cilvēku. Turcija, Eiropas Savienība un ASV atzīst PKK par teroristisku organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!