Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ankarā pienācis pirmais pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 sūtījums no Krievijas, atsaucoties uz Turcijas Aizsardzības ministriju, piektdien vēsts raidsabiedrība CNN.

NATO valsts Turcijas lēmums iegādāties ieroču sistēmas no Krievijas stiprina Turcijas prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana un Kremļa saimnieka Vladimira Putina saites. Taču tas sarežģī Turcijas attiecības ar ASV, ar kuru turkiem jau ir dažāds skatījums Sīrijas jautājumos.

Pentagons iepriekš ir brīdinājis Ankaru, ka Krievijā ražoto S-400 iegādes gadījumā sekas Turcijai būs postošas.

Tiek norādīts, ka S-400 nevar integrēt NATO valstu aizsardzības sistēmā. ASV un vairākkārt aicinājusi Ankaru pārdomāt. Vašingtona arī norādījusi, ka S-400 iegāde apdraud Turcijas iesaisti piektās paaudzes iznīcinātāja F-35 ražošanā.

ASV brīdinājušas, ka pret Turciju varētu ieviest ekonomiskas sankcijas, ja tā tomēr iegādāsies Krievija ražoto sistēmu.

Miitārā uzņēmuma "Almaz Antei" ražotā S-400 ir modernākā Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma, kas paredzēta ekonomiski un politiski svarīgu objektu aizsardzībai pret aviācijas, taktisko un ballistisko raķešu uzbrukumiem. Tā spēj iznīcināt mērķus līdz pat 400 kilometru attālumā, turklāt vienlaikus var tikt vērsta pret dažādiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!