Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans ASV prezidentam Džo Baidenam pavēstījis, ka Ankara nemainīs savu nostāju saistībā ar Krievijas ražoto "S-400" pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi, kas iepriekš izsaukusi Vašingtonas neapmierinātību, ziņo "Al Jazeera".

Abi prezidenti nesen tikās NATO samita ietvaros un pēc sanāksmes pozitīvi izteicās par aizvadītajām sarunām. Tomēr neizskanēja paziņojumi par uzlabojumiem jautājumos, kas aizvadīto gadu laikā sarežģījuši Vašingtonas-Ankaras attiecības. Šo jautājumu vidū ir Turcijas "S-400" iegāde, situācija Sīrijā u.c.

Turcijas lēmums iegādāties Krievijas ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas radījis bažas dažādu iemeslu dēļ. Pirmkārt, šī sistēma nav savietojama ar citu NATO alianses bruņojumu. Otrkārt, tas var radīt draudus ASV ražoto "F-35" iznīcinātāju programmai. Ankaras lēmums iegādāties Krievijā ražoto bruņojumu lika Vašingtonai lemt par Turcijas izslēgšanu no "F-35" programmas. Pati Turcija noraidījusi abas iepriekš aprakstītās bažas.

"Es teicu [Baidenam], ka viņiem nevajadzētu gaidīt, ka Turcija spers citu soli "F-35" un "S-400" jautājumos, jo mēs darījām to, kas mums bija jādara [saistībā ar] F-35 un devām nepieciešamo naudu," žurnālistiem sacīja Erdogans.

Ankara un Vašingtona ir mēģinājušas pārvarēt domstarpības un koncentrēties uz jomām, kurās iespējama sadarbība , piemēram, Afganistānu un Sīriju, atzīmē medijs. Taču Turciju neapmierina ASV atbalsts Sīrijas kurdu "Tautas aizsardzības vienību" (YPG) grupējumam, ko Ankara uzskata par "teroristu grupu".

Turcija pēc ASV un NATO spēku aiziešanas arī piedāvājusi apsargāt un pārvaldīt Afganistānas galvaspilsētas - Kabulas - lidostu. NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs pirmdien paziņoja, ka Turcijai tur būs svarīga loma, taču samitā nekāds lēmums vēl netika pieņemts. "Pēc ASV lēmuma pamest Afganistānu, Turcija šeit var uzņemties daudz vairāk pienākumu," sacīja Erdogans, sīkākus komentārus nesniedzot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!