Foto: RIA Novosti/Scanpix

Turcijas iznīcinātājs, ko Sīrija piektdien notrieca virs Vidusjūras, tobrīd atradās starptautiskajā gaisa telpā apmēram 15 minūtes pēc īslaicīgas iemaldīšanās Sīrijas gaisa telpā, svētdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu.

"Saskaņā ar mūsu secinājumiem mūsu lidmašīna tika notriekta starptautiskajā gaisa telpā 13 jūras jūdzes (24 kilometrus) no Sīrijas," Davutolu paziņoja telekanālā TRT.

"Lidmašīna neizrādīja nekādas naidīguma pazīmes pret Sīriju un tika notriekta apmēram 15 minūtes pēc tam, kad tā uz brīdi bija pārkāpusi Sīrijas gaisa telpas robežu," sacīja Davutolu.

Ministrs sacīja, ka Sīrija notriekusi šo lidmašīnu bez brīdinājuma, turklāt lidmašīna nebija bruņota, lidoja mācību misijā un veica radarsistēmas testu.

"Sīrija pavisam labi zināja, ka tā ir Turcijas armijas lidmašīna un kāds bija tās misijas raksturs," sacīja Turcijas ārlietu ministrs.

Sīrija sestdien paziņoja, ka piektdien notriekusi šo lidmašīnu, jo tā ielidojusi Sīrijas gaisa telpā, turklāt lidojusi zemu. Turcijas prezidents Abdullahs Gils sestdien atzina, ka notriektais iznīcinātājs varēja būt ielidojis Sīrijas gaisa telpā.

Turcijas bruņotie spēki piektdien paziņoja, ka ir zaudēti kontakti ar iznīcinātāju F-4, kas atradies virs Vidusjūras Sīrijas robežas rajonā. Abu valstu kara flotes sadarbojas, meklējot abus iznīcinātāja apkalpes locekļus, kuri ir pazuduši bez vēsts.

Turcijas kontakti ar Sīriju tiek uzturēt telefoniski, jo nemieru pārņemtajā Sīrijā pašlaik nav Turcijas diplomātu.

Sīrijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Džihads Makdisi sestdien Turcijas ziņu telekanālam "A Haber" pavēstīja, ka Sīrijā īstenojusi savas suverēnās tiesības notriekt nezināmu lidmašīnu, kas neatļauti ielidojusi tās gaisa telpā. Sīrija nezināja, ka tā bija Turcijas lidmašīna, un neizjūt naidu pret Turciju, uzsvēra Makdisi.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans pēc Sīrijas atzinuma, ka tā notriekusi šo lidmašīnu, paziņoja, ka Turcija pēc faktu noskaidrošanas spers visus nepieciešamos soļus.

NATO dalībvalsts Turcija ir starp asākajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada kritizētājām par viņa režīma brutālām represijām pret opozīcijas protestiem un nemiernieku grupējumiem. Turcija ir uzņēmusi vairāk nekā 30 tūkstošus civiliedzīvotāju, kas glābās no bruņotās vardarbības Sīrijā, un izmitinājusi viņus nometnēs pie abu valstu robežas. Šomēnes Turcijā notika Sīrijas opozīcijas aktīvistu sanāksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!