Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcija pēc Azerbaidžānas un Armēnijas vienošanās noslēgšanas par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahas konfliktā otrdien slavēja "būtiskos ieguvumus", ko izdevies panākt Azerbaidžānai.

"Mūsu dārgā Azerbaidžāna panākusi būtiskus ieguvumus kaujas laukā un pie sarunu galda. Mēs no visas sirds sveicam šos svētīgos panākumus," tviterī pauda Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

"Mēs arī turpmāk būsim viena nācija, viena sirds ar mūsu azerbaidžāņu brāļiem."

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans otrdien atzina, ka parakstījis "neizsakāmi sāpīgu" vienošanos ar Azerbaidžānu un Krieviju, lai izbeigtu konfliktu.

Ankara iepriekš noraidījusi Krievijas un Francijas apgalvojumus, ka Azerbaidžānas pusē Kalnu Karabahas konfliktā karojuši Sīrijas kaujinieki, kurus tur nogādājusi Turcija.

Medijos arī izskanējuši apgalvojumi, ka Azerbaidžānas armijai kaujās palīdzējuši Turcijas instruktori un ka operācijās izmantoti Turcijas droni.

Kā ziņots, Armēnija, Azerbaidžāna un Krievija pirmdienas vakarā noslēgušas vienošanos par karadarbības izbeigšanu Kalnu Karabahā.

Vienošanās paredz pilnīgu uguns pārtraukšanu un visu naidīgo darbību izbeigšanu naktī no pirmdienas uz otrdienu, sākot no pusnakts pēc Maskavas laika.

Karojošie spēki paliks pozīcijās, kuras ieņēmuši līdz karadarbības pārtraukšanai, un tas ir liels ieguvums Azerbaidžānai.

Azerbaidžānas spēki šajā konfliktā atkarojuši 15% līdz 20% savulaik pazaudētās teritorijas, tostarp reģiona otro lielāko pilsētu Šušu.

Vienošanās paredz, ka gar karojošo pušu kontakta līniju Kalnu Karabahā un gar Lačinas koridoru, kas savieno Kalnu Karabahu ar Armēniju, tiks izvietoti Krievijas miera uzturēšanas spēki.

Krievijas miera uzturētāji paliks Kalnu Karabahā piecus gadus. Pēc tam misijas termiņš tiks automātiski pagarināts vēl par pieciem gadiem, ja neviena puse no vienošanās neizstāsies.

Vienošanās par karadarbības pārtraukšanu starp Armēniju un Azerbaidžānu neparedz jebkādu Turcijas miera uzturēšanas spēku izvietošanu Kalnu Karabahas reģionā, otrdien uzsvērusi Krievija.

"Par turku karavīru izvietošanu Karabahā vienošanās nav," norādījis Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Iepriekš otrdien televīzijā pārraidītā uzrunā Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs paziņoja, ka tikšot izveidots miera uzturēšanas centrs, kurā "dienēs krievu un turku karavīri".

Alijevs piebilda, ka Turcijai būs zināma loma uguns pārtraukšanas uzraudzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!