Turcijā netālu no Stambulas dziļā sniegā un liela sala apstākļos iestrēdzis vilciens ar aptuveni 1000 pasažieriem, ziņoja dzelzceļa amatpersonas. Tajā pašā laikā, Grieķijā netālu no Turcijas robežas kareivji izglābusi 108 pasažierus, kuru vilciens sniegā iestrēga pirmdienas vakarā.
Vilciens, kas bija ceļā no Edrines provinces uz Stambulu, bija spiests agrā otrdienas rītā apstāties netālu no Katalkas pilsētas.

"Mums vilcienā trūkst pārtikas un apkure arī nav," kāds pasažierus telefona sarunā sacīja vietējam telekanālam NTV. "Vilcienā atrodas daudzi bērni, un cilvēkiem ļoti salst (...) mēs esam nožēlojamā stāvoklī".

Dzelzceļa pārstāvis sacīja, ka biezā sniega sega ir pārrāvusi elektrības padevi reģionā, tādēļ vilciens arī apstājies. Notiek glābšanas darbi, lai pārvestu pasažierus. CNN Turcijas televīzija ziņoja, ka vilciens bija ceļā uz Grieķiju.

Arī Grieķijas ziemeļaustrumos biezajā sniega segā pirmdienas vakarā iestrēga pasažieru vilciens, ka dēļ līdz ar to vairāk nekā 100 pasažieriem pēc tam, kad vilciena apsildīšanas sistēma pārstāja darboties nakti nācās pārlaist gaisa temperatūrā 20 grādi zem nulles pēc Celsija skalas.

"Mums ir mugurā viss, kas mums ir," kāds pasažieris telefona sarunā sacīja radio. "Ja viņi drīz nedabūs mūs laukā, lieta kļūs diezgan nopietna."

Grieķijas dzelzceļa (OSE) amatpersonas aģentūrai "Reuters" agrāk sacīja, ka atkārtotie centieni nokļūt līdz vilcienam, kurš ir iestrēdzis 2,5 metrus dziļā sniegā Didimotihas reģionā netālu no Turcijas robežas, bija neveiksmīgi. OSE amatpersonas norādīja, ka lūguši palīdzību tuvējās Bulgārijas dienestiem.

Vilciens iestrēga biezajā sniegā pirmdienas vakarā neilgi pēc izbraukšanas no robežas pilsētas Orestiadas, dodoties uz Atēnām.

"Mēs mēģinām sasniegt vilcienu gan no prefektūras, koordinējoties ar municipalitātēm, gan ar armijas, Bulgārijas un OSE komandām," sacīja OSE ģenerāldirektors Elefterioss Manolass. "Mēs ceram tuvākajās stundās atrast risinājumu. Runa ir par mīnus 20 grādiem pēc Celsija skalas," norādīja Manolass.

Spēcīgs sniegputenis ar stipru vēju un lietu pirmdien brāzās pāri Grieķijai, valsts ziemeļdaļā radot pamatīgu satiksmes haosu. Slēgta lidosta Saloniku ostas pilsētā, jo sniega segas biezums no rīta uz skrejceļiem bija vairāk nekā 50 cm. Vairākiem simtiem pasažieru nācies pārlaist nakti pilsētā, kur autotransports spēj pārvietoties tikai ar riepām apliktām īpašām pretslīdes ķēdēm.

Pilnībā pārtraukta satiksme pie robežas ar Albāniju un Maķedoniju. Tur sniega segas biezums ir vairāk nekā viens metrs. Gaisa temperatūra ir mīnuss 9 grādi pēc Celsija skalas.

Savukārt netālajā Kiprā līdz otrdienai decembrī nokrišņu daudzums bija sasniedzis 202 milimetrus, kas par 191 procentu pārsniedz vidējo līmeni. Tuvākajā laikā šajā Vidusjūras austrumu salā iespējams arī sniegs.

Ūdens šajā salā ir liels dārgums, jo vairāk nekā piektā daļa Kiprai nepieciešamā ūdens tiek iegūta, atsāļojot jūras ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!