Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija sestdien solīja, ka atklās visas saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi nāves detaļas, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc Saūda Arābijas amatpersonu atzīšanās, ka žurnālists miris tās konsulātā Stambulā.

"Turcija atklās visu, kas notika. Nevienam par to nevajadzētu šaubīties," sacīja valdošās partijas "Taisnīgums un attīstība" pārstāvis sakariem ar presi Emers Čeliks.

Atklāt, kas noticis, ir Turcijas "goda lieta," viņš uzsvēra.

"Mēs nevienu priekšlaicīgi neapsūdzam, bet mēs arī nepieņemam, ka kaut kam būtu jāpaliek apslēptam," sacīja Čeliks.

Turcijas policija un prokuratūra aizvadītajā nedēļā pārmeklēja Saūda Arābijas konsulātu un konsula rezidenci.

Piektdien izmeklēšanas ietvaros konsulāta darbinieki sniedza liecības prokuratūras pārstāvjiem.

Saūda Arābija sestdien atzina, ka pazudušais žurnālists Hašogi miris Saūda Arābijas konsulāta Stambulā telpās, kā arī apgalvoja, ka tas noticis pēc "dūru cīņas", vēstīja Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA.

Valsts prokuratūras paziņojumā teikts, ka "strīds starp viņu [Hašogi] un citiem, kurus viņš bija saticis Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, noveda pie dūru cīņas, kas izraisīja viņa nāvi".

Vēl prokuratūra norādījusi, ka izmeklēšana turpinās un ka aizturēti 18 cilvēki - visi Saūda Arābijas pilsoņi.

Šī ir pirmā reize, kad Saūda Arābija atzinusi Hašogi nāvi.

Saūda Arābijas amatpersonas nav paziņojušas, kas noticis ar Hašogi līķi.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa sacīja, ka Vašingtona ir "pieņēmusi zināšanai šo paziņojumu".

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņam Saūda Arābijas skaidrojums šķiet ticams, atbildēja apstiprinoši.

Ja arī ASV spertu kādus soļus saistībā ar Hašogi nāvi, Tramps atzina, ka nevēlas, lai tiktu ietekmēta bruņojuma pārdošana Saūda Arābijai.

Tuvs Trampa sabiedrotais republikāņu senators Lindsijs Greiems pauda šaubas par Saūda Arābijas paziņojumu. Rijāda līdz šim bija apgalvojusi, ka Hašogi pats esot pametis konsulātu.

"Teikt, ka es esmu skeptisks par Saūda Arābijas jauno versiju, nozīmētu izteikties gaužām atturīgi," tviterī atzina senators.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņojis, ka viņu dziļi satraucis apstiprinājums par Hašogi nāvi, kā arī aicinājis veikt izmeklēšanu par nāves apstākļiem.

Hašogi - viens no pazīstamākajiem Saūda Arābijas karaļa Salmana un viņa dēla kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķiem - pazuda pēc ieiešanas Saūda Arābijas konsulātā Stambulā 2.oktobrī, lai noformētu laulībām nepieciešamos dokumentus.

Hašogi pirms pazušanas aptuveni gadu bija dzīvojis Savienotajās Valstīs.

Kā ziņo mediji, Turcijas amatpersonu rīcībā ir audio ieraksts, no kura noprotams, ka Saūda Arābijas slepkavu komanda Hašogi konsulātā spīdzinājusi un nogalinājusi, bet līķi tad sadalījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!