Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu vēstulē savam Irākas kolēģim Haideram al Abadi ir apsolījis, ka Turcija pārtrauks ievest papildu bruņotos spēkus Irākas ziemeļos, un uzsvēris uzticību sadarbībai ar Bagdādi, teikts pirmdien publicētā Turcijas valdības paziņojumā.

"Mēs neizvietosim papildu karaspēku Bašikā [pie Mosulas], kamēr nebūs kliedēts jūsu satraukums par šo problēmu," paziņoja Davutolu.

Viņš informēja Abadi par militārās apmācības programmas gaitu, ko Turcijas spēki veic Bašikas pilsētā, kā arī par Turcijas karavīru pienākumiem un darbību.

Davutolu paziņoja, ka Turcija respektē Irākas integritāti un suverenitāti un "ne soli neatkāpsies no šī principa". Viņš arī apliecināja, ka Turcija turpinās atbalstīt Irāku cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

"Mēs neļausim tiem, kurus uztrauc mūsu sadarbība, sasniegt savus mērķus," paziņoja Turcijas premjers.

Abadi pirmdienas rītā pieprasīja, lai Turcija 48 stundu laikā izvestu savu karaspēku no Irākas teritorijas, un draudēja pretējā gadījumā veikt nopietnus pasākumus, pat vērsties pie ANO Drošības padomes.

"Ja šo spēku izvešana netiks īstenota 48 stundu laikā, Irākai būs tiesības veikt pieejamus pasākumus," teikts Irākas premjera biroja izplatītā paziņojumā. Tajā atzīmēts, ka starp šiem pasākumiem var būt vēršanās pie ANO Drošības padomes.

Turcijas bruņoto spēku apakšvienības ievešanu Irākas ziemeļu pilsētas Mosulas apkārtnē Irāka ir novērtējusi kā militāru intervenci savā teritorijā.

Saskaņā ar oficiālu Turcijas pārstāvju paziņojumiem Irākā ir ieradies ne vairāk kā viens bataljons Turcijas karavīru ar bruņutanku tehnikas atbalstu, lai apmācītu Irākas kurdu kaujiniekus, kas karo pret "Islāma valsti".

"Turcijas karavīri ir sasnieguši Bašikas rajonu pie Mosulas. Tā ir daļa no [kurdu kaujinieku] rutīnas apmācības. Šajā rajonā ieradies viens bataljons," sacīja Turcijas ierēdnis. Viņš atzīmēja, ka tas notiek starptautiskās koalīcijas pret "Daesh" ("Islāma valsti") darbību ietvaros.

ASV iepriekš bija paziņojušas par nodomu dislocēt Irākā savas specvienības karavīrus. Atbildot uz to, Abadi paziņoja, ka amerikāņu karavīru atrašanās Irākas teritorijā tiks vērtēta kā agresija pret šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!