Foto: Shutterstock

Turcija un Irāna nosodījušas miera līguma noslēgšanu starp Izraēlu un Bahreinu, par ko piektdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

Turcijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka Ankara ir "nobažījusies" par šo soli un "stingri nosoda" vienošanos.

"Šis solis būs jauns trieciens centieniem aizstāvēt palestīniešu lietu un tālāk iedrošinās Izraēlu turpināt savas nelegālās darbības pret Palestīnu un savus mēģinājumus padarīt palestīniešu teritoriju okupāciju permanentu," teikts ministrijas paziņojumā.

Kā norāda ministrija, šis solis ir pretrunā Arābu miera iniciatīvai, kas paredz pilnīgu Izraēlas aiziešanu no palestīniešu teritorijām, kas okupētas pēc 1967.gada.

Irāna sestdien paziņoja, ka Bahreina tagad ir Izraēlas "noziegumu" partneris.

"Bahreinas valdnieki turpmāk būs cionistu režīma noziegumu partneris, kā konstants drauds reģiona drošībai un islāma pasaulei," teikts Irānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija pavēstīja, ka ar šo "apkaunojošo" vienošanos Bahreina ir "ziedojusi palestīniešu lietu uz Amerikas vēlēšanu altāra".

"Rezultāts nešaubīgi būs apspiestās palestīniešu tautas, musulmaņu un pasaules brīvo tautu pieaugošas dusmas un nerimstošs naids," teikts ministrijas paziņojumā.

Kā ziņots, ASV prezidents Donalds Tramps piektdien nāca klajā ar paziņojumu par miera līguma noslēgšanu starp Izraēlu un Bahreinu.

"Vēl viens vēsturisks sasniegums! Mūsu divi lielie draugi Izraēla un Bahreinas Karaliste vienojušās par miera līgumu - otrā arābu valsts, kas noslēgusi mieru ar Izraēlu 30 dienu laikā!" tviterī paziņoja ASV prezidents.

Kopīgā ASV, Izraēlas un Bahreinas paziņojumā teikts, ka starp Izraēlu un Bahreinu tiks izveidotas pilnvērtīgas diplomātiskās attiecības.

Paziņojumā norādīts, ka Tramps runājis ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un Bahreinas karali Hamadu un viņi panākuši vienošanos.

Bahreina ir piekritusi oficiāli noformēt līgumu 15.septembrī Baltajā namā, kur todien savu miera līgumu ar Izraēlu parakstīs arī Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

AAE augustā kļuva par pirmo Persijas līča valsti un trešo arābu valsti pēc Ēģiptes un Jordānijas, kas izveidoja diplomātiskas attiecības ar Izraēlu.

Tramps nodēvēja šodienu par "patiesi vēsturisku dienu" un sacīja, ka bijis ļoti interesanti nākt klajā ar šo paziņojumu dienā, kad ASV piemin 2001.gada 11.septembra teroraktos bojāgājušos.

"Kad es stājos amatā, Tuvie Austrumi atradās pilnīgā haosā," viņš piebilda.

Jeruzalemē arī Netanjahu cildināja šo vienošanos.

"Izraēlas pilsoņi, es esmu aizkustināts šovakar jums paziņot, ka mēs esam panākuši vēl vienu miera līgumu ar vēl vienu arābu valsti - Bahreinu," sacīja Netanjahu.

"Šis ir jauns miera laikmets. Miers mieram. Ekonomika ekonomikai. Mēs esam daudzus gadus investējuši mierā un tagad miers investēs mūsos," sacīja Netanjahu.

Tikmēr Bahreinā augsta ranga amatpersona pauda pārliecību, ka šis līgums vairos reģiona "drošību, stabilitāti un pārticību".

ASV, Izraēlas un Bahreinas kopīgajā paziņojumā arī teikts, ka visas puses atbalsta "taisnīgu, visaptverošu un ilgstošu risinājumu Izraēlas un palestīniešu konfliktam, lai palestīniešu tauta varētu realizēt visu savu potenciālu". Taču paziņojumā potenciālā Palestīnas valsts izveidošana nav minēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!