Foto: AFP/Scanpix
Turcijā valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) ir atvērta idejai par referenduma rīkošanu, lai izlemtu Stambulas Gezi parka likteni, kura apbūves plāni izraisīja pret valdību vērstus masu protestus, atsaucoties uz AKP pārstāvja paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs to varētu nodot referendumam. Demokrātijā ir svarīgs tikai cilvēku viedoklis," paziņoja valdošās partijas priekšsēdētāja vietnieks Huseins Čeliks. "Mēs domājam, ka pēc šī labas gribas žesta cilvēki dosies mājās," prognozē politiķis.

Turcijā jau gandrīz divas nedēļas notiek plaši nemieri, ko izraisīja valdības plāni Stambulas Gezi parka vietā celt tirdzniecības centru un policijas vēršanās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kuri visu protestu laiku turpina palikt parkā.

Šī ir pirmā reize, kad premjera Redžepa Tajipa Erdogana valdība ierunājas par iespēju, ka parka likteni varētu izlemt vēlētāji. Protestētāji uz izskanējušo piedāvājumu reaģē dažādi. Sociālajos tīklos paziņojumu gan slavē, gan izsaka neticību politiķu vārdiem, norāda BBC.

"Tiem, kuri mēģinās provocēt un palikt parkā, būs darīšana ar policiju," brīdināja Čeliks.

Turcijas mediji tikmēr ziņo, ka Erdogans trešdien devis rīkojumu iekšlietu ministram likvidēt protestu Gezi parkā 24 stundu laikā. Savukārt vairāk nekā 20 opozīcijas deputātu devušies uz parku, lai novērstu policijas intervenci.

Trešdien premjers tikās ar 11 protestu aktīvistiem, tomēr tikšanos noraidīja demonstrantu līderi, ziņo BBC. Bažas par valdības vēršanos pret protestiem, kas izpletās pa visu valsti, izteikušu augsta ranga Eiropas diplomātu.

Trešdien vakarā Stambulas Taksima laukumā, kas atrodas pie Gezi parka un ir kļuvis par protestu centru, pulcējās simtiem cilvēku, lai gan ne vairs tik daudz kā pirms sadursmēm ar policiju, kura ieradās otrdienas rītā un līdz nākamajam rītam demonstrantus izdzenāja, raksturo BBC. Policija palikusi stāvam laukuma malās.

Ziņas par jaunām sadursmēm pienākušas no galvaspilsētas Ankaras. Policija pielietojusi asaru gāzi, lai izdzenātu centrā sapulcējušos demonstrantus.

Pret valdību vērstie protesti visā valstī sākās pēc tam, kad policija 31. maijā ar spēku vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kas Taksima laukumā un tam blakus esošajā Gezi parkā protestēja pret valdības plāniem parka vietā celt tirdzniecības centru.

Sadursmēs ievainoti jau teju 5000 demonstrantu, bet četri cilvēki plašajās nekārtībās gājuši bojā. Vairāki simti arestēti.

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Tikmēr Erdogans protestētājus nosoda, sauc par "ekstrēmistiem" un to organizēšanā vaino opozīciju. "Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!