Foto: AP/Scanpix

Turcijas policija piektdienas vakarā veica reidu valstī lielākā opozīcijas laikraksta "Zaman" redakcijā un raidīja asaru gāzi, lai izklīdinātu protestētājus, kas bija sapulcējušies pie ēkas Stambulā, vēstīja Turcijas plašsaziņas līdzekļi.

Iepriekš piektdien mediju nama darbinieki gatavoja jaunāko laikraksta numuru, kad valdības iecelts pilnvarotais ar prokurora pieprasītu tiesas orderi pārņēma kontroli laikrakstā un nomainīja tā vadību. Jaunākā laikraksta numura virsraksts bija "Vācieties prom, zagļi".

"Zaman" ir izdevumi vairākās valodās, tostarp turku un angļu.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" nevēstīja par iemesliem tiesas orderim. Arī laikraksta darbinieki norādīja, ka nav informēti par apsūdzībām izdevniecībai.

Tādu rīcību pret opozīcijas laikrakstu nosodīja starptautiskās tiesību un žurnālistu aizsardzības grupas.

"Zaman", kura, pēc laikraksta paša datiem, tirāža pērn bija vidēji 850 tūkstoši eksemplāru, tiek uzskatīts par daļu no Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana ietekmīgā pretinieka - trimdā ASV mītošā garīdznieka Fetullas Gilena - tīkla.

Gilens reiz bija Erdoana sabiedrotais, bet pēdējo gadu laikā abi ir kļuvuši par sīviem pretiniekiem un valdība par teroristisku grupējumu ir nodēvējusi Gilena vadīto plašo un ietekmīgo kustību "Hizmet". Kā tiek uzskatīts, to atbalsta miljoniem turku plašā spektrā, sākot no finansēm un skolām un beidzot ar medijiem.

Gilens dzīvo trimdā ASV, bet viņam ir vērā ņemama ietekme vairākos Turcijas valsts aparāta atzaros, tostarp policijā, slepenajā dienestā un tiesu sistēmā. Viņa vadībā darbojas arī privātskolu tīkls.

Turcijā arvien plašāk notiek vēršanas pret opozīcijas medijiem.

2014.gadā "Zaman" galvenais redaktors Ekrems Dumanli tika aizturēts un viņam izvirzīja ar terorismu saistītas apsūdzības, bet vēlāk viņu pierādījumu trūkuma dēļ atbrīvoja.

Pagājušajā nedēļā pēc trīs mēnešu aizturēšanas tika atbrīvoti cita opozīcijas laikraksta "Cumhuriyet" žurnālisti.

Lai gan Erdoans vairākkārt ir uzstājis, ka Turcijā ir visbrīvākie mediji pasaulē, valsts regulāri ierindojas zemās vietās preses brīvības indeksos.

Tieslietu ministrija šonedēļ paziņoja, ka ir sāktas gandrīz 1850 lietas par prezidenta kritizēšanu, uzsverot, ka izteikšanās brīvība nenozīmē tiesības aizskart.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!