Foto: AFP/Scanpix

Turcijas policija otrdien sāka valsts mēroga represijas pret galēji kreiso grupējumu "Revolucionārā tautas atbrīvošanas partija-fronte" (DHKP-C), kas ir uzņēmies atbildību par terorista pašnāvnieka 1.februārī sarīkoto sprādzienu pie ASV vēstniecības Ankarā, vēstīja ziņu aģentūra "Anadolu".

Policija izdeva orderus 167 cilvēku aizturēšanai 28 pilsētās, veicot operāciju pret šo grupējumu.

40 gadus vecs terorists pašnāvnieks Edževits Ališans Šanli 1.februārī detonēja rokasgranātu un apmēram sešus kilogramus trinitrotoluola (TNT) apsardzes postenī pie ASV vēstniecības Turcijas galvaspilsētā Ankarā, nogalinot vienu apsargu un ievainojot trīs cilvēkus - divus apsargus un žurnālisti. Bojāgājušais un ievainotie ir Turcijas pilsoņi.

Šanli izcieta cietumsodu par uzbrukumu militāram objektam Stambulā 1997.gadā. Viņš piedalījās ieslodzīto badastreikā un ilgtošas badošanās dēļ cieta no smadzeņu saslimšanas Vernikes-Korsakova sindroma. Šīs saslimšanas dēļ Šanli tika atbrīvots no ieslodzījuma 2001.gadā un emigrēja. Nesen viņš ar viltotiem dokumentiem atgriezies Turcijā.

DHKP-C ideoloģija ir marksisms. Turcija, Eiropas Savienība un ASV to uzskata par teroristisku organizāciju. Pēdējās desmitgadēs grupējums ir sarīkojis daudzus uzbrukumus, kuros gājuši bojā desmitiem cilvēku, tostarp prominenti Turcijas politiķi un militārpersonas.

Pagājušajā mēnesī Turcijas policija aizturēja vairākus desmitus cilvēku, kas saistīti ar DHKP-C.

Uzbrukumi ārvalstu pārstāvniecībām Turcijā notikuši arī iepriekš. 2008.gada jūlijā uzbrukumā pie ASV konsulāta Stambulā gāja bojā trīs uzbrucēji un trīs Turcijas policisti. 2003.gada novembrī četros spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumos divām sinagogām, Lielbritānijas konsulātam un britu bankas HSBC nodaļai Stambulā tika nogalināti 63 cilvēki, viņu vidū Lielbritānijas ģenerālkonsuls, un atbildību par šiem teroraktiem uzņēmās "Al Qaeda" šūniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!