Foto: AFP/Scanpix

Turcija vēlas, lai Ukrainas neatkarība tiktu atzīta, un smagi strādā pie tā, lai panāktu mieru, svētdien Antaljā sacījis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu, vēsta CNN.

Viņš izteicies, ka, lai gan Turcijai ir ciešas saites gan ar Ukrainu, gan ar Krieviju, karš starp diviem lieliem Turcijas kaimiņiem ietekmējot gan valsti, gan pārējo pasauli.

"Mēs stingri iebilstam pret Krimas aneksiju 2014. gadā. Ja pasaule būtu devusi pienācīgu atbildi Krimas aneksijai, tad mēs šodien nebūtu šādā situācijā", Čavušoglu piebildis.

Ministra ieskatā, abas puses esot tuvu tam, lai panāktu vienošanos būtiskākajās jomās. Tā kā viens no apspriestajiem nosacījumiem ir Ukrainas neatkarība, Turcija vēloties lai tā tiktu garantēta.

Kopā ar ANO Drošības padomi un Vāciju Turcija vēloties garantēt Ukrainas neatkarību, sacījis ministrs, vēsta CNN.

Turcijas prezidenta preses sekretārs Ibrahims Kalins "Twitter" norādījis, ka Turcija turpina centienus, lai panāktu kara izbeigšanu Ukrainā, ziņo CNN.

Pēc viņa rakstītā, vissarežģītāk esot panākt vienošanos par Krievijas prasību atzīt Krimas aneksiju un abu "republiku" neatkarības atzīšanu Donbasa reģionā. Pārējie četri temati diskusijās esot Ukrainas neitralitāte, atbruņošanās un drošības garantijas, kā arī darbs pie tā sauktās denacifikācijas.

Abas amatpersonas uzsvērušas, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sazinoties gan ar Krievijas, gan Ukrainas amatpersonām.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ notikušajā telefonsarunā ar Erdoganu izvirzījis vairākus priekšnosacījumus, lai tiktos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Erdogans ceturtdien telefonsarunā ar Putinu uzaicinājis viņu uz sarunām Turcijā ar Zelenski, lai risinātu jautājumu par uguns pārtraukšanu, un ja Zelenskis ir gatavs tikties, tad Putins izvirzījis vairākus priekšnosacījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!