Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien, 26. decembrī, par izteikšanās brīvības pārkāpumu atzina valdības noteikto Vikipēdijas piekļuves aizliegumu, vēstīja oficiālā ziņu aģentūra "Anadolu".

Par šādu lēmumu balsoja desmit Turcijas Konstitucionālās tiesas tiesneši, bet pret bija seši.

Turcijas Informācijas un sakaru tehnoloģiju pārvaldes aizliegums ir spēkā kopš 2017. gada aprīļa.

Amatpersonas tolaik pauda, ka aizliegums ir nepieciešams, jo Vikipēdīja no savām lapām nav izņēmusi saturu, kas uzskatāms par nepatiesu, sasaistot Turciju ar teroristiskiem grupējumiem.

Tomēr informācijas brīvības aizstāvji ir kritizējuši tādu lēmumu, apsūdzot Turciju par regulāru vietņu un sociālo mediju aizliegšanu.

Turcijas mediji vēstīja, ka gaidāms vietējās tiesas lēmums par to, vai aizliegums tiks atcelts.

Maijā bezpeļņas organizācija "Wikipedia Foundation" paziņoja, ka apstrīd Turcijas noteikto aizliegumu Strasbūrā bāzētajā Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Turcijai līdz 2020. gada 10. janvārim ir jāsniedz savas atbildes tiesai.

"Wikipedia Foundation" 2017. gada maijā Turcijas Konstitucionālajā tiesā apstrīdēja valdības noteikto aizliegumu.

Tiesību grupas regulāri kritizē Turciju par izteikšanās brīvības ierobežojumiem prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdības laikā, jo īpaši pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma 2016. gadā.

Eksperti norādījuši, ka pašlaik Turcijā bloķēta pieeja vairāk nekā 280 000 tiešsaistes vietņu. Iepriekš Turcija ir ierobežojusi piekļuvi arī tādām populārām vietnēm kā "YouTube" un "Twitter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!