Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ceturtdien norādījis, ka Turcijai, kura sākusi militāro kampaņu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļos, ir tiesības sevi aizstāvēt.

"Visām valstīm ir tiesības aizstāvēt sevi, bet tas jādara samērīgā un apdomīgā veidā," paziņoja Stoltenbergs.

Turcijas karaspēks un tā sabiedrotais Sīrijas nemiernieku grupējums "Brīvā Sīrijas armija" ir iesaistījušies ofensīvā Afrīnas reģionā, kuru kontrolē ASV atbalstītais kurdu kaujinieku grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Ofensīva sākās sestdien, atklājot jaunu fronti Sīrijas pilsoņkarā, kurš ilgst jau septiņus gadus.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei.

ASV sadarbojas ar YPG un to atbalsta Sīrijas austrumos, kur kurdu kaujinieki veido pamatu vietējiem spēkiem, kuri padzina džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") no tā galvaspilsētas Rakas.

NATO dalībvalstu vidū valda bažas, ka Turcijas ofensīva var kaitēt cīņai pret "Daesh".

Stoltenbergs norādīja, ka Turcija šonedēļ ir informējusi NATO sabiedrotos par savu operāciju Sīrijas ziemeļos.

"Turcija ir viena no NATO valstīm, kas visvairāk cieš no terorisma," viņš piebilda.

Stoltenbergs sacīja, ka NATO sniedz Turcijai atbalstu pretgaisa aizsardzībā, palīdzot pārtvert no Sīrijas izšautās raķetes, bet uzsvēra, ka NATO karavīri Sīrijā neatrodas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!