Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas sarunas ar ASV par situāciju Sīrijā bijušas pozitīvas, trešdien paziņojis Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars.

"Mēs ar gandarījumu pieredzējām, ka mūsu partneri pavirzījās tuvāk mūsu nostājai. Tikšanās bija pozitīva un diezgan konstruktīva," paziņoja ministrs.

Turcijas amatpersonas ir vairākkārt izteikušās, ka tiek gatavota militāra operācija pret kurdu grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) Sīrijā.

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

ASV Aizsardzības ministrijas amatpersonas kopš pirmdienas Ankarā ved sarunas ar Turcijas kolēģiem ar mērķi novērst Turcijas uzbrukumu kurdu kaujiniekiem Sīrijā.

"Mēs dotu priekšroku darboties kopā ar mūsu amerikāņu sabiedrotajiem. Ja tas nebūs iespējams, mēs esam vairākkārt teikuši, ka darīsim to, kas nepieciešams," sacīja Turcijas aizsardzības ministrs.

Visas puses ir vienisprātis, ka Sīrijas ziemeļos jāizveido "drošības zona", lai turētu YPG pa gabalu no Turcijas robežām.

Taču Turcijas, ASV un YPG domas atšķiras jautājumā par to, cik plašai šai zonai būtu jābūt. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pēdējās dienās brīdinājis, ka Turcijas pacietība izsīkst.

"Turcijai ir tiesības likvidēt visus draudus tās nacionālajai drošībai," otrdien televīzijā pārraidītā runā Ankarā paziņoja Erdoans, piebilstot, ka pavisam drīz operācijās pret YPG sāksies nākamais posms.

Savukārt ASV aizsardzības ministrs Marks Espers uzsvēra, ka jebkura vienpusēja Turcijas ofensīva pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā tiks uztverta kā nepieņemama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!