Foto: AP/Scanpix
Turcijas nesenie soļi spriedzes mazināšanai attiecībās ar Grieķiju un Kipru ir "nepārliecinoši", un Eiropas Savienībai (ES) jārīkojas, lai liktu Ankarai ievērot starptautiskās tiesības, piektdien paziņojis Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendijs.

Viņš norādījis, ka Turcija izlēmusi neizmantot ES oktobrī piedāvāto iespēju mazināt spriedzis reģionā, lai bloks varētu uzsākt attiecību atjaunošanu ar Ankaru.

Turcija pagājušajā nedēļā atsauca ģeoloģiskās izpētes kuģi no strīdus ūdeņiem Vidusjūras austrumos, ko Grieķija un Kipra uzskata par savu ekonomisko zonu.

Taču Dendijs uzsvēris, ka ar izpētes kuģa atgriešanos ostā nepietiek.

"Turcijas novēlotās darbības pēdējās dienās, lai šķietami deeskalētu spriedzi, nav pārliecinošas," pēc tikšanās ar savu Kipras kolēģi Niku Kristodulidi atzina Dendijs. "Tāpēc mēs kopīgi aicinām visas Eiropas Savienības dalībvalstis pildīt savu pienākumu."

"Šie lēmumi ir svarīgi ne tikai tāpēc, lai nodotu Turcijai nepārprotamu vēsti, bet arī, lai apliecinātu Eiropas Savienības uzticamību," piebildis ministrs.

Dendijs un Kristodulidis arī norādījuši, ka Turcija turpinājusi dabasgāzes iegulu izpēti ūdeņos, uz kuriem ekskluzīvas tiesības pieder Kiprai, vienlaikus provokatīvi daļēji atverot Kipras grieķu pamesto kūrortu, kas atrodas turku kontrolētajā sašķeltās salas daļā.

Kristodulidis uzsvēris, ka ES savā rīcībā jābūt "apzinīgai, apņēmīgai un uzticamai" un jāuzņemas vadošā loma jautājumos, kas attiecas uz tās dalībvalstu suverēnajām tiesībām.

"Ir skaidrs, ka bumba atrodas Turcijas laukuma pusē un jebkāds lēmums ir atkarīgas no Turcijas attieksmes, kuru [ES] līderi izvērtēs un pieņems attiecīgu lēmumu, kā tie vienojās oktobrī," piebildis Kipras ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!