Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irākas Kurdistānas reģionā otrdien Turcijas drona uzlidojumā nogalināti divi Irākas virsnieki un viņu šoferis, ziņo "The New Arab".

Šī ir pirmā reize jūnija vidū sāktās uzlidojuma kampaņas laikā, kad pret kurdu separātistu kaujiniekiem vērstā operācijā nogalināti Irākas regulāro spēku karavīri. Turcija jau ilgstoši veic militāras kampaņas Irākas ziemeļos esošajos kalnu masīvos, kuros slēpjas tajā par teroristisko organizāciju uzskatītās Kurdu Strādnieku partijas (PKK) kaujinieki, un aktīvā kampaņa ir tikai bruņotas cīņas atjaunošana.

Irāka jau divreiz iepriekš šīs operācijas laikā izsaukusi Turcijas sūtni Bagdādē, lai izteiktu protestu par tās īstenotajām militārajām darbībām Irākā.

Irākas Sidakanas reģiona vadītājs, kura pārraudzītajā teritorijā noticis letālais uzbrukums, norādīja, ka tas noticis dienā, kad iepriekš bija izvērušās sadursmes starp Irākas spēkiem un PKK kaujiniekiem. Nogalinātie virsnieki nogalināti brīdī, kad viņi tikušies vai devušies tikties ar PKK pārstāvjiem, lai mazinātu savstarpējo spriedzi.

Kopš Turcijas kampaņas sākuma jūnija vidū esot nogalināti vismaz pieci civiliedzīvotāji, divi Turcijas karavīri, kā arī vismaz desmit PKK kaujinieku un viņu atbalstītāji.

PKK īsteno pretošanos Turcijas varai pārsvarā etnisko kurdu apdzīvotajos valsts dienvidaustrumos jau kopš 1984. gada. Kurdu kaujinieki ilgstoši izmantojuši Irākas un Turcijas pierobežas kalnu masīvus, lai veidotu tajos atbalsta bāzes uzbrukumiem Turcijas teritorijā. Pēdējo gadu laikā Turcija aizvien aktīvāk izvērsusi militārās operācijas Irākas Kurdistānā, tostarp izveidojusi atbalsta bāzes Irākas teritorijā.

Irākas Kurdistānā valdošā Kurdistānas Demokrātiskā partija ilgstoši uzskatījusi PKK par politiskajiem un militārajiem konkurentiem, bet nav arī izvērsusi aktīvu pretdarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!