Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas armija otrdienas vakarā paziņoja, ka tās militārajā ofensīvā pret kurdu kontrolēto Afrinas reģionu Sīrijas ziemeļrietumos ir "neitralizēti" 260 kurdu kaujinieki, kurus tā nosauca par "teroristu organizāciju locekļiem".

Ankara parasti ar "neitralizēšanas" terminu saprot nogalināšanu, tomēr tas var tikt attiecināts arī uz ievainotiem vai sagūstītiem kaujiniekiem.

Turcijas karaspēks un tā sabiedrotais Sīrijas nemiernieku grupējums "Brīvā Sīrijas armija" ir iesaistījušies ofensīvā Afrinas reģionā, kuru kontrolē ASV atbalstītais kurdu kaujinieku grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Ofensīva sākās sestdien, atklājot jaunu fronti Sīrijas pilsoņkarā, kurš ilgst jau septiņus gadus.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu otrdien brīdināja ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, ka pašreizējā ofensīva var izplatīties uz kaimiņos esošo Manbidžas pilsētu, un tas nozīmētu konfrontāciju starp Turciju un ASV, kas abas ir NATO valstis.

Manbidžā izvietotie ASV spēki ir apmācījuši turienes kurdu kaujiniekus, kā arī piešķīruši viņiem ieročus cīņai pret džihādistu grupējumu "Daesh". "Teroristi Manbidžā pastāvīgi rīko uzmācīgu apšaudi. Ja ASV to nevar apturēt, tad to izdarīsim mēs," sacīja Čavušolu, kura teikto citēja dienas laikraksts "Haberturk".

Čavušolu teica, ka nesen telefonsarunā ar Tilersonu aicinājis viņu nebūt par YPG ruporu, un piebilda, ka ASV vajadzētu nevis "nostāties teroristu pusē", bet atbalstīt savu sabiedroto Turciju. "Ja jūs neesat mūsu pusē, tad nestāviet mums ceļā," sacīja Čavušolu.

Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps pieprasījis telefonsarunu ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu, un tā notiks trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!