Foto: AFP/Scanpix

Turcijas prokuratūra valsts populārākā laikraksta "Zaman" galveno redaktoru Ekremu Dumanli apsūdzējusi "bruņotas teroristu grupas" izveidē un lūgusi tiesai apstiprināt viņa aizturēšanu, ceturtdien vēsta Turcijas ziņu aģentūra "Dogan".

Dumanli ir viens no 28 cilvēkiem, kurš tika arestēts nedēļas nogalē notikušajos policijas reidos pret opozīcijas medijiem.

Prokuratūra lūdz tiesai apstiprināt un pagarināt 12 cilvēku, tostarp Dumanli, aizturēšanu un uzsākt izmeklēšanu pret vēl četrām personām. Vairāki no aizturētajiem ir žurnālisti, bet vēl divi cilvēki tiek meklēti nopratināšanai.

Policija jau atbrīvojusi 12 cilvēkus, kuri tika aizturēti reidu laikā. Policijas reidi izpelnījās asu Eiropas Savienības (ES), ASV un cilvēktiesību aizsardzības organizāciju nosodījumu.

ES izteikumi, ka žurnālistu aizturēšana ir pretstatā ar Eiropas vērtībām, saniknoja Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kurš savienību brīdinājis nejaukties valsts iekšējās lietās.

Kopš pagājušā gada Erdogans iesaistījies atklātā cīņā ar ASV bāzēto islāma garīdznieku Fetullu Gulenu, apsūdzot viņu "paralēlas valsts" vadīšanā un centienos gāzt valdību.

Gulena atbalstītāji noliedza visas apsūdzības, kas pērn decembrī radās korupcijas skandāla rezultātā, kurā bija iesaistītas vairākas augsta ranga Turcijas amatpersonas.

Prokuratūra šonedēļ paziņoja, ka apsūdzības korupcijā ir atsauktas, tādējādi izsaucot opozīcijas protestus, ka valdība pērn esot iejaukusies un kompromitējusi tiesu varas neatkarību.

Valdība uzstāj, ka gulenisti - globāla islāma kustība vairākās valstīs, kurai pieder vairākas daļas mediju namos, finanšu institūcijās un skolās, - centušies pārņemt tiesu varu un policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!