Foto: AFP/Scanpix

Turcija īsā laikā varētu uzvarēt karā pret Sīriju, bet nevēlas šo konfliktu, piektdien paziņojis Turcijas Eiropas lietu ministrs Egemens Bagišs. Par to vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

"Ja Turcija būtu kara atbalstītāja, tad pēc incidenta ar notriekto lidmašīnu (22. jūnijā) nolīdzinātu Sīriju līdz ar zemi. Turcijas militārais spēks ļauj "piebeigt" Sīriju dažu stundu laikā, bet mums nav problēmu ar Sīrijas tautu," ministru citē mediji.

Ministrs uzsvēra, ka Turcija nevēlas karu, bet sava miera aizsargāšanai tai jābūt gatavai uz visu.

Eiropas lietu ministra paziņojums nācis klajā dienu pēc tam, kad Turcijas parlaments deva atļauju valdībai vajadzības gadījumā veikt pārrobežu militāras operācijas. Lēmums pieņemts, reaģējot uz incidentu, kad no Sīrijas izšauti lādiņi eksplodējuši pierobežas pilsētā Turcijā, nogalinot piecus cilvēkus, uz ko Turcija atbildēja ar artilērijas apšaudi pa Sīrijas armijas pozīcijām pierobežā.

Ceturtdien Turcijas galvaspilsētā Ankarā un lielākajā pilsētā Stambulā iedzīvotāji protestēja, pret iespējamo Turcijas - Sīrijas karu.

Jau vēstīts, ka jūnijā Turcija paziņoja par to, ka Sīrija notriekusi tās kaujas lidmašīnu, kura uz īsu brīdi bija iemaldījusies Sīrijas gaisa telpā. Incidents nopietni saasināja attiecības starp kaimiņvalstīm.


Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!