Foto: AFP/Scanpix
Turcijā valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) svētdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās atguvusi absolūto vairākumu, kuru tā zaudēja pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām jūnijā.

Provizoriskie rezultāti, kas iegūti, saskaitot 95% nodoto balsu, liecina, ka AKP ieguvusi 49% balsu un 312 vietas parlamentā, kas dod tai absolūto vairākumu, ziņoja sabiedriskā raidorganizācija TRT.

Parlamentā iekļuvušas arī Republikāņu tautas partija (CHP), kas saņēmusi 26% balsu, Nacionālistu rīcības partija (MHP), kas ieguvusi 12% balsu, un Tautas demokrātiskā partija (HDP), kas ieguvusi 10% balsu.

Pārējie 12 saraksti nav pārvarējuši 10% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Vēlēšanās piedalījies 81% balsstiesīgo pilsoņu.

AKP līderis un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu uzrunā partijas atbalstītājiem savā dzimtajā pilsētā Konjā sacīja, ka "šodien ir uzvara mūsu demokrātijai un mūsu tautai".

"Cerams, ka mēs jums labi kalposim nākamos piecus gadus un atkal stāvēsim jūsu priekšā 2019.gadā," teica Davutolu, pieminot nākamās parlamenta vēlēšanas, kas paredzētas pēc četriem gadiem.

Viņš arī aicināja uz vienotību tos vasts iedzīvotājus, kuri neatbalsta AKP.

"Nevienam nevajadzētu justies sakautam. Šodien nav uzvarētāju un zaudētāju," sacīja Davutolu.

"Mēs nākam, lai atvērtu savas sirdis ikvienam neatkarīgi no tā, vai viņi balsoja par mums. (...) Mēs nākam, lai atjaunotu Turciju kopā ar ikvienu tās pilsoni," viņš piebilda.

Pēdējos AKP varas gados Turcijas sabiedrība kļūst aizvien polarizētāka, un ir notikušas plašas protesta akcijas pret valdību. Savukārt agrākais ilggadējais AKP līderis un premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans, kurš pagājušajā gadā tika ievēlēts par valsts prezidentu, tiek vainots autoritārismā un Turcijā ir ieguvis iesauku "Sultāns".

Jau vēstīts, ka Turcijā svētdien notika parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Šīs vēlēšanas norisinājās nepilnus piecus mēnešus pēc 7.jūnijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās AKP ieguva vislielāko balsu skaitu, tomēr zaudēja absolūto vairākumu parlamentā, kāds tai bija kopš 2002.gada. Tā kā pēc jūnija vēlēšanām AKP neizdevās izveidot valdību ar vēlēšanās otro vietu ieguvušo CHP, tad bija jāizsludina parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Turcijas parlamentā Lielajā nacionālajā sapulcē ir 550 deputātu, kas tiek ievēlēti uz četru gadu termiņu.

Balsstiesības ir apmēram 54 miljoniem Turcijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!