Foto: AP/Scanpix

Turcijas parlaments ar divu trešdaļu balsu vairākumu nobalsojis par 138 parlamenta deputātu tiesiskās imunitātes atcelšanu.

Par likumprojektu nobalsoja 376 no 550 parlamenta deputātiem, un tas nozīmē, ka likumprojekts stāsies spēkā uzreiz, bez referenduma rīkošanas par šo jautājumu, norādīja parlamenta spīkers.

Divu trešdaļu balsu vairākums bija nepieciešams, lai izdarītu grozījumus konstitūcijā. Pret grozījumiem balsoja 138 deputāti, liecina parlamenta publiskotā informācija.

Līdz šim parlamenta deputāti Turcijā baudīja pilnu imunitāti pret kriminālvajāšanu.

Parlamenta sēde sākās ar grupas opozīcijas partijas – Republikāniskās tautas partijas (CHP) – deputātu demonstratīvu aiziešanu, protestējot pret parlamenta spīkeru Ismailu Kahramanu, kurš pirmdien paziņoja, ka Turcijai vajagot reliģisku konstitūciju.

Likumprojekts par deputātu imunitātes atcelšanu šomēnes izsauca parlamentā asas deputātu sadursmes un pat dūru kaujas.

Drīzumā parlamentā sekos vēl viens balsojums, lai noteiktu, kad tieši imunitāte tiek atcelta.

Imunitāte tiks atcelta četru parlamentā pārstāvētu partiju deputātiem, pret kuriem policija ierosinājusi lietas. Imunitāti zaudēs gandrīz visi prokurdiskās Tautas demokrātiskās partijas (HDP) deputāti.

Šie grozījumi tiek uzskatīti par vēršanos pret opozīcijā esošo HDP, kas ir Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pretiniece. Šīs partijas biedri tiek vainoti par saistību ar kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK), ko Ankara un Rietumi uzskata par teroristisku organizāciju.

Kopš pagājušā gada jūlijā sabruka divus gadus ilgušais trauslais pamiers, Turcijas armija valsts dienvidaustrumos atsākusi plašas militārās operācijas pret PKK kaujiniekiem.

"Mana tauta nevēlas redzēt parlamentā vainīgus likumdevējus, sevišķi separātistu teroristu organizāciju atbalstītājus," uzsvēra Erdogans, kurš šo likumprojektu nodēvēja par vēsturisku.

HDP, kas ir otra lielākā partijas grupa parlamentā, paziņojusi, ka pēc likuma stāšanās spēkā tiesvedība tiks sākta pret 50 no 59 viņu deputātiem.

"Jūs sakāt "jā" apvērsuma mēģinājumam. Tā vēsture jūs atcerēsies," tviterī norādīja viens no HDP deputātiem.

Likumprojekts izraisījis nopietnas bažas par demokrātiju un likuma varu Turcijā, un Vācijas kanclere Angela Merkele gatavojas nākamnedēļ apspriest šos jautājumus ar Erdoganu, piektdien paziņojis kancleres pārstāvis Štefens Zeiberts.

"Ikvienas demokrātijas iekšējai stabilitātei ir svarīgi, lai visas nozīmīgās grupas sabiedrībā būtu arī pārstāvētas parlamentā," sacīja Zeiberts, piebilstot, ka šo lietu Merkele noteikti apspriedīs ar Turcijas prezidentu.

HDP deputātu aiziešana no parlamenta palīdzētu Erdoganam īstenot sapni par prezidentālas sistēmas ieviešanu Turcijā un vēl vairāk nostiprināt savu varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!