Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas policija svētdien aizturējusi trimdā Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošā islāmistu sludinātāja Fetullas Gilena brāli, vēsta šīs valsts plašsaziņas līdzekļi.

Kā norāda aģentūra "Anadolu", Kutbetins Gilens aizturēts kāda radinieka mājās Izmiras provincē Turcijas rietumos un viņam izvirzītas apsūdzības "par dalību bruņotā teroristiskā grupējumā".

78 gadus veco Fetullu Gilenu, bijušo Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana sabiedroto, Ankara apsūdz 15. jūlijā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā. Viņš pats šīs apsūdzības kategoriski noliedz, un viņa atbalstītāji uzsver, ka viņš vada miermīlīgu organizāciju "Hizmet" ("Kalpošana"), nevis "Fetullas terora organizāciju", kā Gilena atbalstītājus dēvē Turcijas varasiestādes.

Turcijas valdība tikmēr uzskata, ka Gilena atbalstītāji, gatavojoties apvērsuma mēģinājumam, iefiltrējušies visos sabiedrības slāņos un institūcijās, tostarp armijā.

Pēc neveiksmīgā puča valsts iestādēs un armijā tiek rīkotas "tīrīšanas", kurās pirmstiesas apcietinājumā paturēti jau aptuveni 32 000 cilvēku.

Kā vēsta mediji, Fetullam Gilenam bijuši pieci brāļi, no kuriem divi jau miruši, un divas māsas. Kutbetins Gilens ir pirmais no viņiem, kas aizturēts kopš puča mēģinājuma. Jūlijā un augustā tika aizturēti divi Fetullas Gilena brāļadēli.

Erdogans ceturtdien paziņoja, ka pēc apvērsuma mēģinājuma ieviestais ārkārtējais stāvoklis, kam bija jābeidzas oktobrī, tiks pagarināts vēl par trim mēnešiem.

Šomēnes Ankara oficiāli pieprasīja ASV izdot Gilenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!