Foto: AFP/Scanpix

Turcijas pilsētā Stambulā notikušas sīvas protestētāju un policijas sadursmes pēc tam, kad likumsargi ar asaru gāzi un ūdens lielgabaliem sestdienas vakarā padzina Gezi parkā un Taksima laukumā esošos demonstrantus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc policijas iebrukuma protestētāji parku ātri pametuši, bet neilgi pēc tam sākuši sliet barikādes un kurināt ugunskurus tuvējās ielās. Aculiecinieki stāsta, ka šī ir bijusi nemierīgākā nakts kopš protestu sākuma pirms divām nedēļām.

Policija ir bloķējusi Bosfora tiltu, lai novērstu jaunu demonstrantu nokļūšanu Takisma laukumā, kur atrodas parks. Laukumam tuvumā esošajās ielās sadursmes turpinājās vēl svētdienas rītā. Pašā Taksima laukumā pie demonstrantu barikāžu likvidēšanas ķērās buldozeri, vēsta BBC.


Tūkstošiem cilvēku, paužot atbalstu protestētājiem, pulcējās galvaspilsētas Ankaras ielās. Vēlāk svētdien Stambulā paredzēts premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana atbalstītāju mītiņš.

Jau vēstīts, ka jau vairāk nekā divas nedēļas notiekošos nemierus Turcijā izraisīja policijas vēršanās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kuri iebilda pret valdības plāniem Stambulas Gezi parkā celt tirdzniecības centru.

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Nemieros ir ievainoti aptuveni 5000 cilvēku, bet pieci, iekaitot vienu policistu, ir gājuši bojā.

Pēc piektdienas nakts tikšanās ar protestētāju pārstāvjiem, premjerministrs Erdogans paziņoja, ka parka apbūve tiek apturēta, līdz savu vārdu par projekta likumību teiks tiesa. Ja tiesas lēmums būs labvēlīgs valdībai, premjers solījās sarīkot referendumu, lai parka likteni varētu izšķirt Stambulas iedzīvotāji.

Tomēr protestētāji sestdien atteicās pamest parku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!