Foto: AFP/Scanpix

Pret valdību vērstajiem protestiem turpinoties desmito dienu, Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdogans brīdinājis demonstrantus, ka "pacietībai ir robežas", vēsta raidsabiedrība BBC.

Svētdien, uzrunājot atbalstītāju pūli galvaspilsētā Ankarā, Erdogans protestētājus nosauca par laupītājiem. "Apskatot vārdnīcā jūs redzēsiet, cik pareizs ir šis apzīmējums," pūlim skaidroja Erdogans.

"Mēs paliekam pacietīgi, mēs joprojām esam pacietīgi, bet mūsu pacietībai ir robežas," uzsvēra premjerministrs, kura valdība piedzīvo plašākos pret to vērstos protestus.

Tikmēr pret valdību noskaņotie protestētāji pulcējās Stambulas Taksimas laukumā, kur 31. maijā policija vērsās pret miermīlīgajiem demonstrantiem, kuri protestēja pret Gezi parka apbūves plāniem. Policijas brutālā rīcība izprovocēja nekārtību izcelšanos un protestus pret valdību visā valstī.


Policija pret demonstrantiem pielieto asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Nemieros bojā gājuši četri cilvēki, to skaitā viens policists. Tūkstošiem it guvuši ievainojumus, bet simtiem aizturēti, norāda BBC. 

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Premjers nosodīja protestētājus un vainoja tajos "ekstrēmistus" un opozīciju. "Manus nevainīgos pilsoņu provocē galvenā opozīcijas partija CHP (Republikāniskā tautas partija). Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Jau vēstīts, ka nemierus izraisīja valdības lēmums Stambulas Gezi parkā pie Taksimas laukuma būvēt iepirkšanās centru. Pēc šiem protestiem zīmolu pārstāvji, kam bija paredzēts iekārtot veikalus šajā centrā, paziņoja, ka atsakās no šiem plāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!