Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, cenšoties mazināt spriedzi valdības un armijas attiecībās, otrdien nāca klajā ar paziņojumu, kurā bruņotos spēkus aizstāv pret "nepamatotu kritiku".

Valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) attiecības ar armiju vēl vairāk saasinājušās saistībā ar mediju ziņām par šķietamo sazvērestību, kuru nolūkā graut valdības un tai pietuvināto islāmistu reputāciju izstrādājis ģenerālštābs.

Ģenerālštāba priekšnieks iepriekš paziņojis, ka apsūdzības sazvērestībā pamatotas ar viltotiem dokumentiem, kuru mērķis esot izvērst armijas nomelnošanas kampaņu.

Eļļu ugunī pielēja likums, kuru pagājušajā mēnesī atbalstīja AKP kontrolētais parlaments un kas paredz, ka atsevišķos gadījumos militārpersonas varēs tiesāt civilās tiesas.

"Diemžēl mēs redzam, ka mūsu drošības spēki reizēm tiek nepamatoti kritizēti un dažreiz to ekspluatē daži politiķi," Erdogana teikto citē valstij piederošā aģentūra "Anatolian".

"Mēs noteikti vērsīsimies pret šādu rīcību, kuras mērķis ir vājināt mūsu drošības spēkus cīņā pret noziedzību," uzsvēra premjerministrs.

Turcijas armija, kas kopš 1960.gada gāzusi jau četras civilās valdības, regulāri nonāk konfliktā ar AKP, kas izveidota uz tagad aizliegtās islāmistu partijas bāzes un nāca pie varas 2002.gadā.

AKP oponenti valdošo partiju apsūdz par slepeniem centieniem likvidēt valsts sekulāro iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!