Turcijas premjerministrs Bilents Edževits piektdien par ārlietu ministru demisionējušā Ismaila Džema vietā iecēla Šikri Sinu Girelu, un atkārtoti noraidīja iespēju, ka viņš varētu demisionēt un valstī varētu notikt ārkārtas parlamenta vēlēšanas, lai atrisinātu krīzi pēc vairāku ministru atkāpšanās no amata.
Edževits intervijā Turcijas telekompānijai NTV uzsvēra, ka trīs partiju koalīcijas valdībai ir jābūt pie varas līdz pilnvaru termiņa beigām, un pirmstermiņa vēlēšanas nebūs nepieciešamas, ja valdības partijām izdosies panākt vienošanos par reformām, kas nepieciešamas, lai Turcija varētu sākt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

Koalīcijas locekle Tautas rīcības partija (TRP) ir paziņojusi, ka ir pret ES prasībām samazināt kurdu valodas lietošanas ierobežojumus un atcelt nāvessodu, un ir aicinājusi sarīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas novembrī.

"Ja mēs, koalīcijas partneri, varēsim atrast formulas attiecībā uz ES [reformām], par kurām mēs varam viegli vienoties, tad varbūt [TRP līderis Devlets] Bahčeli piekritīs, ka mums nav nepieciešamas pirmstermiņa vēlēšanas," sacīja Edževits.

Tomēr 77 gadus vecais Edževits, kurš kopš maija tikpat kā nav spējis pildīt valdības valdītāja pienākumus sliktā veselības stāvokļa dēļ, atzina, ka varētu aiziet no amata, ja trīs partiju koalīcija zaudētu vairākumu.

Šikri Sina Girels paralēli ārlietu ministra amatam valdībā būs arī vicepremjers. Līdz šim Girels, kas ir pazīstams kā kategorisks eiroskeptiķis, bija Ārlietu ministrijas valsts ministrs, kura pārziņā bija sadalītās Kipras jautājumi. Kipras ziemeļu daļā, kuru apdzīvo turki, kopš 1974.gada atrodas Turcijas karaspēks, kas tika ievests, lai nepieļautu Atēnu atbalstīto Kipras pučistu plānus pievienot salu Grieķijai. Ziemeļkipras Turku Republiku, kas tika izveidota 1983.gadā, atzīst tikai Turcija, savukārt starptautiski atzītā Kipras grieķu valdība cenšas panākt salas atkalapvienošanu.

Džems demisionēja ceturtdien un piektdien paziņoja par jaunas centriskas partijas veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!