Foto: EPA-AFI
Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans piektdien izteica nožēlu par 35 kurdu civiliedzīvotāju bojāeju gaisa spēku uzlidojumā valsts dienvidaustrumos.

Erdoans atzina, ka ceturtdienas naktī pie Irākas robežas notikušā uzlidojuma upuri bijuši kontrabandisti, nevis kurdu separātistu kaujinieki, kā sākotnēji apgalvoja armija.

Armija piektdien izteica līdzjūtību upuru tuviniekiem, ar šo reto žestu atzīstot savu kļūdīšanos.

Erdoans sarunā ar žurnālistiem Stambulā izteica nožēlu par notikušo, ko viņš nosauca par "nelaimīgu un bēdīgu" incidentu.

"Izlūklidmašīnu pārraidīti attēli parādīja 40 cilvēku grupu šajā rajonā, un bija neiespējami pateikt, kas viņi bija. Pēc tam tika noskaidrots, ka viņi bija kontrabandisti, kas ar mūļiem pārvadāja cigaretes un degvielu," sacīja Erdoans.

Premjers, pirmoreiz reaģējot uz Turcijas gaisa spēku lidmašīnu F-16 veikto uzlidojumu, sacīja, ka "neviena valsts tīši nebombardē savu tautu". Viņš sacīja, ka tādu pašu maršrutu un metodes izmantojuši kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) partizāni, lai ievestu ieročus Turcijā uzbrukumu rīkošanai, un aicināja kritiķus nogaidīt, līdz būs zināmi oficiālas izmeklēšanas rezultāti.

PKK, reaģējot uz šo uzlidojumu, piektdien aicināja kurdus uz sacelšanos. PKK ar "sacelšanos" saprot gan plašu pilsonisku nepakļaušanos, gan sadursmes ar policiju.

Turcijas armijas pavēlniecība ir paziņojusi, ka tā veikusi uzlidojumu pret cilvēkiem, kurus uzskatīja par PKK kaujiniekiem. Tas notika pēc tam, kad izlūkošanas lidmašīna tumsā pamanīja cilvēku grupas pārvietošanos uz Turcijas dienvidaustrumu robežu rajonā, kur darbojas šie kaujinieki.

Turcijas valdošā "Taisnīguma un attīstības partija" (AKP) ceturtdien atzina, ka šis uzlidojums var būt bijusi kļūda, kuras dēļ nogalināti civiliedzīvotāji, nevis separātistu partizāni, jo nogalinātie bijuši kontrabandisti, nevis teroristi.

Kurdiem simpatizējošā Miera un demokrātijas partija (BDP) paziņoja, ka lidmašīnas bombardējušas vietējos kurdu civiliedzīvotājus, kas nelegāli ieveduši benzīnu un cukuru Turcijā no Ziemeļirākas.

Turcijas armija oktobrī sāka militāru operāciju Ziemeļirākā pēc PKK uzbrukuma, kurā tika nogalināti 24 Turcijas karavīri Čukurdžas pilsētā pie Irākas robežas. PKK partizāni parasti uzbrūk objektiem Turcijā no savām aizmugures bāzēm Ziemeļirākas Kurdistānā.

PKK 1984.gadā sāka cīņu pret Turcijas valsti, lai panāktu kurdiem pašnoteikšanās tiesības viņu apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumos. Šajā bruņotajā konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 45 tūkstoši cilvēku. Turcija, Eiropas Savienība un ASV atzīst PKK par teroristisku organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!