Foto: AFP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu trešdien apsūdzēja Krieviju par "etniskās tīrīšanas" īstenošanui Sīrijā, kā arī džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīciju stiprināšanu.

Runājot ar ārvalstu reportieriem Stambulā, viņš norādīja, ka tomēr ir gatavs sadarboties ar Maskavu, lai novērstu vēl kādas Krievijas lidmašīnas notriekšanu.

"Krievija cenšas sarīkot etnisko tīrīšanu Latakijas [reģiona] ziemeļos, lai izspiestu visus turkmēņu un sunnītu iedzīvotājus, kuriem nav labas attiecības ar [Sīrjas prezidenta Bašara la Asada] režīmu," paziņoja Davutoglu.

Viņš uzsvēra, ka Krievija vēlas iztīrīt Sīrijas ziemeļrietumus, lai nodrošinātu tās gaisa spēku un flotes bāžu drošību.

"Viņi vēlas padzīt, viņi vēlas etniski iztīrīt šo teritoriju, lai aizsargātu režīma un Krievijas bāzes Latakijā un Tartusā," teica Turcijas premjerministrs.

"Viņi nevēlas tajā Sīrijas daļā redzēt nevienu sunnītu arābu vai turkmēņu iedzīvotāju. Tāds ir nolūks," paziņoja Davutoglu, piebilstot, ka Krievijas gaisa triecieni tiek galvenokārt vērsti pret "mērenajiem spēkiem", kas ir opozīcijā Asada režīmam, tādējādi stiprinot "Daesh" pozīcijas.

Latakijas province ir Asada režīma bastions, un tajā dzīvo liela daļa Sīrijas šiītu atzara alavītu kopienas, kuras loceklis ir Asads.

Viņš uzsvēra, ka tikai 10% Krievijas uzlidojumu ir vērsti pret "Daesh", bet 90% pret "mērenajiem spēkiem", kas cīnās gan pret Asada režīmu, gan džihādistiem.

Abu valstu attiecības ir būtiski pasliktinājušās, kopš Turcijas iznīcinātāji 24. novembrī pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija ir paziņojusi, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedz. Turcija ir atteikusies atvainoties par notikušo.

Saistībā ar šo incidentu Krievija pret Turciju ir ieviesusi sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!