Turcijas premjerministrs Bilents Edževits ceturtdien nodēvēja Izraēlas rīcību pret palestīniešiem par "genocīdu" un piektdien paskaidroja, ka šie izteikumi atspoguļo satraukumu par vardarbību Tuvajos Austrumos.
Turcija ir Izraēlas galvenā sabiedrotā Tuvajos Austrumos, bet premjera izteikumi par "genocīdu" demonstrē Turcijas augošo neapmierinātību ar Izraēlas armijas iebrukumu palestīniešu pilsētās, atbildot uz palestīniešu terora aktiem.

Edževits ceturtdien paziņoja savas partijas biedriem parlamentā, ka "pasaules acu priekšā tiek īstenots genocīds pret palestīniešu tautu".

"Šajā runā es pievērsos bēdīgajiem rezultātiem, kurus var izraisīt notikumi Tuvajos Austrumos. Mani vārdi atspoguļoja satraukumu, kas sajūtams mūsu valstī un mūsu reģionā," Edževits piektdien pauda rakstiskā paziņojumā.

Izraēla un Turcija sadarbojas vairākās drošības jomās, un martā Turcija parakstīja līgumu ar Izraēlas valsts aizsardzības firmu par Turcijas novecojušo tanku M-60 modernizāciju.

Tomēr tūkstošiem turku šonedēļ izgāja ielās, lai paustu solidaritāti ar palestīniešiem un pieprasītu Izraēlas premjerministram Arielam Šaronam izbeigt militāro ofensīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!