Foto: Reuters/Scanpix

Provizoriskie rezultāti rāda, ka Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans uzvarējis valsts pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc gandrīz visu nodoto balsu saskaitīšanas Erdogans ir uzvarējis ar aptuveni 52 %, kamēr par viņa tuvāko konkurentu balsojuši 38 % vēlētāju. Kandidātam bija jāsavāc vairāk par 50 % balsu, lai viņš tiktu uzskatīts par vēlēšanu uzvarētāju bez otrās kārtas rīkošanas.


Cīņā par tautas vēlētā prezidenta krēslu piedalījās arī diplomāts un akadēmisko aprindu pārstāvis Ekmeledins Ihsanoglu, kuru izvirzījusi sekulārā opozīcija, un kurdu politiķis Selahatins Demirtašs.

Erdogans ir Turcijas premjers kopš 2003. gada. Pirms vēlēšanām viņš solīja stiprināt Turcijas pārsvarā ceremoniālo prezidenta amatu. Pēdējā mītiņā pirms balsošnas viņš stāstīja, ka cels demokrātijas standartus un stiprināt ekonomiku, lai padarītu Turciju par "pasaules līderi un globālu lielvaru".

Tikmēr kritiķi nav apmierināti ar Erdogana autoritatīvo valdīšanas stilu un noslieci uz islāmismu laicīgā valstī.

Turcija, kura ir kā ķīlis starp satricinājumiem Irākā, Sīrijā un Ukrainā, ir svarīgs Rietumu sabiedrotais. Lai kurš kļūtu par Turcijas vadītāju, tam būs svarīga ģeopolitiska loma, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!