Turcijas jaunais prezidents Abdulla Gils otrdien ieradās Kipras ziemeļos, sākot savu pirmo ārvalstu vizīti kopš stāšanās amatā pagājušajā mēnesī, un aicināja izbeigt turku apdzīvotās Kipras daļas ekonomisko izolāciju.
Pirms izlidošanas no Ankaras Gils paziņoja, ka tiksies ar Kipras turku līderiem, lai apspriestos par salas sadalījumu un veidiem, kā stiprināt attiecības starp Turciju un pašpasludināto Ziemeļkipras Turku Republiku (TRNC).

"Starptautiskās sabiedrības izteiktie solījumi Kipras turkiem nav aizmirsti. Taču ierobežojumi pret TRNC joprojām pastāv," paziņoja Gils. "Mēs sagaidām, ka starptautiskā sabiedrība iespējami ātri izbeigs šo netaisnīgo praksi."

Gilam otrdien paredzētas sarunas ar Kipras turku līderi Mehmetu Ali Talatu un trešdien teikt runu Kipras turku parlamentā.

Kipras Ārlietu ministrija nosodījusi vizīti, paziņojot, ka tā ir "kārtējā nelikumīgā Turcijas rīcība un nopietna provokācija pret Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti".

Vizīte ir vēstījums "tiem, kuri prātoja vai kuriem bija radušās ilūzijas, ka Gila kļūšana par prezidentu varbūt varētu nest kādas izmaiņas Turcijas taktikā un politikā pret Kipru", norāda ministrija.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad, reaģējot uz Kipras grieķu apvērsumu, kura mērķis bija apvienoties ar Grieķiju, salas ziemeļu daļu okupēja Turcijas karaspēks.

Salas ziemeļu daļā izveidoto TRNC atzīst vienīgi Turcija.

2004.gada aprīlī Kipras grieķi referendumā noraidīja ANO izstrādāto salas atkalapvienošanās plānu, lai gan turku pārvaldītās Kipras daļas iedzīvotāji to atbalstīja.

Starptautiski atzītā Kipras valdība nepilnu mēnesi pēc neveiksmīgā referenduma pievienojās Eiropas Savienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!