Foto: AP/Scanpix
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans iesūdzējis tiesā Vācijas mediju koncernu "Axel Springer", lai nepieļautu atkārtotu atbalsta paušanu komiķim, kurš apvainoja Erdoganu, paziņoja prezidenta advokāts.

"Tas ir kā grupveida izvarošana. Kad viens sāk, visi pārējie seko," paziņoja Erdogana advokāts Vācijā Ralfs Hekers, kurš specializējies mediju lietās un iesniedzis sūdzību Ķelnes tiesā.

Hekers runāja par vēstuli, kas tika publicēta "Axel Springer" izdotajā laikrakstā "Welt am Sonntag", kurā mediju grupas vadītājs Matiass Defners pauda atbalstu vācu komiķim Janam Bēmermanam, kurš sabiedriskajā televīzijā nolasīja dzejoli, kur izsmiets Erdogans.

"Axel Springer" preses pārstāvis attiecās sniegt komentārus.

Dzejolī citu klaju apvainojumu vidū Turcijas prezidents arī nosaukts par "kazu p****u", kas "skatās bērnu pornogrāfiju, kamēr spārda kurdus".

Izpelnoties pretrunīgus vērtējumus, Vācijas kanclere Angela Merkele deva piekrišanu oficiālas kriminālizmeklēšanas uzsākšanai pret komiķi.

Bēmermans televīzijā atzina, ka viņa dzejolis pārkāpj Vācijas vārda brīvības tiesiskās robežas un ir domāts kā provokācija.

Defners nostājās komiķa pusē, paziņojot, ka uz viņu dzejolis iedarbojies un viņš skaļi smējies.

Erdoans izpelnījies plašu kritiku par vārda brīvības ierobežošanu un autoritatīvo valdīšanas stilu.

Pēc divu vadošo Turcijas žurnālistu nonākšanas uz tiesas sola, ASV prezidents Baraks Obama brīdināja, ka Turcijas pieeja medijiem virzās pa ceļu, kas var radīt lielas bažas. Erdogans uz to reaģēja, paziņojot, ka neuzklausīs pamācības demokrātijā no Rietumiem.

Hekers sacīja, kair maz ticams, ka Ķelnes tiesa aizliegs Defneram atkārtoti paust atbalstu Bēmermanam, bet piebilda, ka "Bēmermana atdarinātāji nevar justies droši, kad apvaino Erdogana kungu internetā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!