Privātajiem Turcijas televīzijas tīkliem no janvāra tiks atļauts sākt pārraides kurdu valodā, taču, kā ceturtdien paziņoja audiovizuālo raidījumu uzraudzības padome RTUK, tas ir novēlots pasākums divus gadus pēc tam, kad valdība atļāva šo reformu.
Vairāki TV tīkli lūguši RTUK atļauju raidīt kurdu valodā, un tā tiks dota tiem, kuri būs izpildījuši visus nepieciešamos noteikumus, teica RTUK pārstāvis, kurš lūdza neizpaust viņa vārdu.

"Raidīšanas atļaujas tiks izsniegtas no janvāra tiem tīkliem, kuri būs iesnieguši nepieciešamos dokumentus," viņš teica.

Lai atvieglotu Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai, parlaments 2002.gada augustā nolēma veikt virkni reformu, kas atļauj valsts radio un televīzijai (TRT) raidīt kurdu valodā.

Kad TRT sākumā iebilda pret šo priekšlikumu, valdība 2003.gadā atļāva raidīt kurdu valodā arī privātajiem radio un televīzijas tīkliem.

TRT tikai pagājušajā gadā beidzot sāka raidījumus kurdu un vēl trīs minoritāšu valodās, lai radītu labu iespaidu uz ES pirms kritiskās galotņu apspriedes par Turcijas izredzēm pievienoties blokam.

Kultūras tiesību paplašināšana, īpaši kurdiem, kuru skaits varētu būt no 10 līdz 15 miljoniem, ir galvenais nosacījums Ankaras valdībai, kas oktobrī sāka sarunas ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!