Turcijas prokurori pieprasījuši piespriest cietumsodus 54 lielākoties kurdu apdzīvoto valsts dienvidaustrumu pilsētu mēriem par minējumu, ka ieslodzītais kurdu nemiernieku līderis Abdulla Edžalans varētu būt saindēts.

Prokurori paziņoja, ka mēri "slavējuši" Edžalanu un viņa darbības, kas ir noziegums Turcijā, kad kopīgā preses konferencē martā aicinājuši varasiestādes izmeklēt ziņas, ka nemiernieku līderis cietumā tiek pakāpeniski indēts.

Kurdu vadošajā politiskajā kustībā Demokrātiskā sabiedrības partija (DTP) ietilpstošie mēri stājušies tiesas priekšā un varētu tikt notiesāti ar cietumsodu līdz diviem gadiem.

54 mēri arī tiek tiesāti par Dānijas premjerministram nosūtītu vēstuli, kurā viņi aicināja pretoties Turcijas spiedienam slēgt kurdu telekanālu "Roj TV".

Edžalana advokātu komanda marta sākumā Itālijas galvaspilsētā Romā paziņoja, ka Edžalans cietumā Turcijā ticis saindēts, un pieprasīja, lai ANO nosūta mediķu komandu notikušā izmeklēšanai. Edžalans ciešot no elpošanas un ādas problēmām, kā arī cieš lielas sāpes, stāstīja advokāti.

Stambulas Kriminālā medicīniskā laboratorija veica vairākas Edžalana asiņu, matu un urīna paraugu pārbaudes un pēc tam paziņoja, ka visu pārbaužu rezultāti bijuši negatīvi.

Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) vadītājam Edžalanam, kas ir 59 gadus vecs, Turcijas tiesa 1999.gadā piesprieda nāvessodu par valsts nodevību. 2002.gadā, kad Turcija atcēla nāvessodu, lai palielinātu savas izredzes pievienoties Eiropas Savienībai (ES), šis spriedums tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu. Imralas salas cietumā viņš ir vienīgais ieslodzītais.

Edžalanu cietumā ir vairākkārt apmeklējušas Eiropas Padomes amatpersonas, kas viņa cietuma apstākļus ir atzinušas par apmierinošiem, bet mudina Ankaru atvieglot viņa izolāciju.

PKK kopš 1984.gada cīnās pret Ankaras valdību nolūkā panākt kurdiem neatkarību vai pašnoteikšanās tiesības Turcijas dienvidaustrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!